Λεωνίδιο (Τμήμα Γ -Κοίλασο)

Κτίριο 8

Τοποθεσία κτιρίου στον χάρτηΚάτοψη ΙσογείουΚάτοψη ΟρόφουΔιαμήκης ΤομήΕγκάρσια ΤομήΝοτιοανατολική ΌψηΝοτιοδυτική ΌψηΝότια Άποψη

Tο κτήριο βρίσκεται στο κέντρο του Κοιλάσου και αποτελεί την εξοχική κατοικία μιας οικογένειας. Η είσοδος του οικοπέδου είναι στον νότο. Η οικία τοποθετείται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, ενώ βόρεια υπάρχει μια αυλή και στο ανατολικό τμήμα χωροθετείται ο ξενώνας. Πρόκειται για έναν διώροφο όγκο με κάτοψη σχήματος «Γ», κατασκευής του 19ου αιώνα.  Αρχικά οι δύο όροφοι του κτηρίου δεν επικοινωνούσαν εσωτερικά, παρά μόνο εξωτερικά μέσω της πέτρινης σκάλας που οδηγεί στον εξώστη. Στο ισόγειο, υπήρχε το κατώι που χρησιμοποιούταν ως χώρος αποθήκευσης εξοπλισμού και τροφής και η στέρνα (νότια) στην οποία αποθήκευαν τα νερά της βροχής. Στον όροφο υπήρχαν οι κύριοι χώροι διημέρευσης της οικογένειας.

 

Σήμερα οι δύο όροφοι ενώνονται και εσωτερικά με δύο σκάλες. Η πρόσβαση στο ισόγειο επιτυγχάνεται  από δύο κύριες εισόδους και  από μια τρίτη δευτερεύουσα και στον όροφο από δύο εισόδους. Το πλήθος των εισόδων πιθανώς έχει προκύψει από τις αλλαγές χρήσης των χώρων της οικίας τόσο στο ισόγειο όσο και τον όροφο. Βασικό υλικό κατασκευής του κτηρίου είναι η πέτρα. Το ισόγειο έχει λιγοστά ανοίγματα, πλακόστρωτο δάπεδο και στεγάζεται με καμάρες, ενώ ο όροφος έχει περισσότερα ανοίγματα και είναι αρκετά φωτεινός. Ακόμα έχει ξύλινο δάπεδο από χοντρές και φαρδιές σανίδες και στεγάζεται με ξύλινη στέγη η οποία κρύβεται από ένα ξύλινο ταβάνι που φέρει διακοσμήσεις. Η κύρια όψη της οικίας, όπως και σε όλα τα σπίτια της περιοχής, είναι η ανατολική στην οποία βρίσκονται η κύρια είσοδος του ορόφου, η πέτρινη σκάλα και ο εξώστης.

 

Ευχαριστούμε τους κυρίους Νικόλα Αργύρη και Σαράντο Αργύρη που μας υποδέχτηκαν στο σπίτι και μας υπέδειξαν χαρακτηριστικά δομικά και λειτουργικά στοιχεία του.