Λεωνίδιο (Τμήμα Γ -Κοίλασο)

Κτίριο 3

Τοποθεσία κτιρίου στον χάρτηΚάτοψη ισογείουΚάτοψη ορόφουΤομήΝότια όψη (κύρια όψη δρόμου)Ανατολική όψη (εσωτερική)Κάτοψη στέγηςΑξονομετρικό αρχικού όγκου με προσθήκεςΝοτιοανατολική άποψη κατοικίαςΆποψη πέτρινης σκάλας στην ανατολική πλευρά του κτιρίουΠροσθήκη από οπλισμένο σκυρόδεμαΠροσθήκη από οπλισμένο σκυρόδεμα - Άποψη αυλής και κήπουΔιατήρηση παραδοσιακού ξύλινου κουφώματος (εσωτερικά) με προσθήκη αλουμινένιου (εξωτερικά)Ταβάνι ορόφουΠόρτα κυρίας εισόδου στο ισόγειο

Το κτήριο βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της περιοχής σε μια ήσυχη γειτονιά. Φέρει τη χρήση κύριας κατοικίας ενός ηλικιωμένου άνδρα. Η είσοδος από το δρόμο γίνεται από τη νότια πλευρά, οδηγώντας στον αύλιο χώρο.Οι κύριες είσοδοι για το ισόγειο και τον όροφο βρίσκονται στο βορρά και είναι ανεξάρτητες. Το ισόγειο φιλοξενεί χρήσεις κουζίνας, καθιστικού, υπνοδωματίου και λουτρού. Οι δύο όροφοι επικοινωνούν με εξωτερική πέτρινη σκάλα. 

Το αρχικό σχήμα της κατοικίας, η οποία έχει συμπληρώσει πάνω από 100 χρόνια ζωής, ήταν τετράγωνο, συμπεριλαμβανομένης  και της εξωτερικής σκάλας. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί ένας μικρός όγκος στον όροφο από οπλισμένο σκυρόδεμα, του οποίου τα υποστηλώματα είναι εμφανή στην αυλή. Επίσης, έχουν προστεθεί δύο βοηθητικοί, αποθηκευτικοί χώροι, ένας στον κήπο και ένας στη δυτική πλευρά του κτηρίου. Η αυλή περιλαμβάνει δύο κήπους, από τους οποίους ο ένας αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό δωμάτιο με τη δική του πόρτα και οριοθετημένος από στηθαίο, ενώ ο άλλος χρησιμεύει πιο πολύ σαν παρτέρι.

Τα δάπεδα και στους δύο ορόφους είναι είτε ξύλινα είτε με πλακάκια, το πάχος των εξωτερικών τοίχων μεγάλο (γύρω στα 60 εκ.), ενώ των εσωτερικών αρκετά μικρότερο (γύρω στα 20 εκ.), και τα ανοίγματα σχετικά μικρά και αυτά. Έχουμε περισσότερα ανοίγματα προς τον νότο και την ανατολή και λιγότερα προς τη δύση, ενώ ελάχιστα προς τον βορρά. Ο κάτοικος του σπιτιού έχει προσθέσει σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου εξωτερικά, ωστόσο στον όροφο έχει κρατήσει και τα παλιά ξύλινα κουφώματα. Χαρακτηριστικό είναι το ταβάνι του ορόφου για τη διακόσμησή του. Στην κατοικία έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες ανακαινίσεις και γι'αυτό βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.