Λεωνίδιο (Τμήμα Γ -Κοίλασο)

Κτίριο 5

Τοποθεσία κτιρίου στον χάρτηΣκίτσο εισόδου στην κατοικίαΚάτοψη ΙσογείουΚάτοψη ΟρόφουΕγκάρσια Τομή Α-ΑΔιαμήκης Τομή Β-ΒΝότια ΌψηΆποψη κατοικίαςΝοτιοανατολική άποψη κατοικίας

Το κτήριο βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής που απαρτίζεται από τα κτήρια νότια του ποταμού Δαφνώνα. Φέρει τη χρήση κύριας κατοικίας μιας πολυμελούς οικογένειας που αποτελείται από τέσσερα μέλη τριών γενεών (μητέρας,γιου, εγγονού και της συζύγου του). Η είσοδος από το δρόμο γίνεται από την ανατολική πλευρά ,οδηγώντας στον προαύλιο χώρο. Οι κύριες είσοδοι βρίσκονται στον βορρά και είναι ανεξάρτητες για κάθε όροφο. Το ισόγειο φιλοξενεί χρήσεις κουζίνας,υπνοδωματίου και λουτρού, ενώ στον όροφο προστίθενται και η χρήση της τραπεζαρίας και του καθιστικού. Οι δύο όροφοι επικοινωνούν με εξωτερική σκάλα. 

Η προηγουμένη χρήση του κτηρίου ήταν επίσης αυτή της κατοικίας. Τότε δεν υπήρχε το δυτικό κομμάτι που προστέθηκε πριν από μερικά χρόνια για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του λουτρού και της κουζίνας στον όροφο και να δημιουργήσει ευρύτερο χώρο στο ισόγειο. 

Οι χώροι στο κατώτερο επίπεδο στεγάζονται από θόλους, το δάπεδο είναι μωσαϊκό, το πάχος των τοίχων μεγάλο και τα ανοίγματα ελάχιστα. Αντίθετα, ο όροφος στεγάζεται από ξύλινη οροφή, έχει ξύλινο πάτωμα και περισσότερα ανοίγματα προς τον νότο. Η κατάσταση της κατοικίας είναι μέτρια, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αξιοποίηση του ορόφου και εκκρεμούν μικρές επιδιορθώσεις για τη συντήρηση των φθορών του ισογείου.