Τοποθεσία
Η κωμόπολη του Λεωνιδίου είναι χτισμένη στους πρόποδες του Πάρνωνα και ταυτόχρονα βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος. Στα ανατολικά βρίσκεται εύφορος κάμπος. Ο ποταμός Δαφνώνας (αρχαία ονομασία «Σελινούντας») χωρίζει την κωμόπολη στα δύο και σε απόσταση 4 χλμ βρίσκεται το επίνειό της, η Πλάκα. Το κέντρο του Λεωνιδίου χωρίζεται στις τρεις μικρότερες συνοικίες, Στάη και Σιό, βόρεια του ποταμού, και Κοίλασο στα νότια. Η κάθε υποπεριοχή παρουσιάζει ομοιότητες αλλά και διαφορές από τις υπόλοιπες.
Κλίμα
Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο Λεωνίδιο επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του στο χάρτη, καθώς και από τα ψηλά βουνά που το περιβάλλουν. Λόγω του όγκου των βουνών, ανακόπτεται η πορεία και η ένταση των ανέμων και σε συνδυασμό με την παρουσία της θάλασσας η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4 χλμ, οι χειμώνες συνήθως είναι ήπιοι, ενώ τα καλοκαίρια αρκετά ζεστά. Επίσης τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους παρατηρείται συχνά ροή νερού μέσω του ποταμού, που διασχίζει την περιοχή (μετά από συνεχείς βροχοπτώσεις ή λιώσιμο πάγων στα βουνά), είναι αυξημένα τα ποσοστά υγρασίας λόγω της εξάτμισής του. Χαρακτηριστικός είναι, ακόμη, και ο ηλιασμός του κέντρου του Λεωνιδίου στις περιοχές Στάη και Σιός. Η περιοχή Κοίλασο, που βρίσκεται νοτιότερα, ήδη από τις μεσημεριανές ώρες τον χειμώνα είναι υπό σκιά εξαιτίας των υψηλών οροσειρών που την περιβάλλουν, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Βλάστηση
Στην προέκταση του οικισμού προς τη θάλασσα απλώνεται ένας μεγάλος, εύφορος κάμπος, όπου καλλιεργούνται πολλά κηπευτικά, με πρώτη και καλύτερη την τσακώνικη μελιτζάνα. Επίσης, καλλιεργούνται ελιές, εσπεριδοειδή και άλλα οπωροφόρα. Τέλος, μέσα στις γειτονιές του οικισμού εντοπίζονται ροδιές, αμυγδαλιές, καστανιές, ευκάλυπτοι, κυπαρίσσια, πλατάνια, λεύκες, λυγαριές, σάλπιγγες των αγγέλων, και διάφορα εξωτικά φυτά (π.χ. φοίνικες), πιθανόν λόγω της εμπορικής δραστηριότητας των κατοίκων.