Λεωνίδιο (Τμήμα Γ -Κοίλασο)

Κτίριο 4

Τοποθεσία κτιρίου στον χάρτηΚάτοψη ΙσογείουΚάτοψη ΟρόφουΕγάρσια ΤομήΔιαμήκης ΤομήΑνατολική ΌψηΒόρεια ΌψηΒορειοδυτική άποψη

Το κτήριο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κοίλασου και πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα που στεγάζει μία εξοχική κατοικία στον όροφο και ένα Αirbnb στο ισόγειο. Η είσοδος στην αυλή του κτίσματος γίνεται από το Βορρά. Πρόκειται για έναν διώροφο όγκο, ο οποίος συνδέει ανώι και κατώι μέσω εξωτερικής σκάλας με έναν θόλο στο κάτω μέρος της. Αυτό συμβάλλει και στη διαφοροποίηση των λειτουργιών ορόφου-ισογείου. Δίπλα στον διώροφο όγκο εντοπίζεται ένα μικρότερο κτίσμα, ισόγειο, το οποίο εξυπηρετεί δευτερεύουσες λειτουργίες, όπως την αποθήκευση εργαλειών, ξύλων κλπ.

 

Ως προς τον όροφο, η είσοδος τοποθετείται στο μέσον της μεγάλης πλευράς. Σχετικά με το εσωτερικό του, παρατηρείται τετράχωρη διάταξη λειτουργιών με τους κύριους χώρους διημέρευσης ( κουζίνα, σαλόνι-καθιστικό, μπάνιο) στη νότια πλευρά. Στο μεσαίο τμήμα υπάρχει ένας προθάλαμος και ένα υπνοδωμάτιο. Τέλος, στη βορεινή πλευρά, ο χώρος αξιοποιείται, επίσης, ως υπνοδωμάτιο με πολλά ανοίγματα προς την αυλή.

 

Οι χώροι στο ισόγειο έχουν καμάρα. Ωστόσο, εξαιτίας του ότι φιλοξενούσαν αναρριχητές δεν μπορέσαμε να το δούμε και να το αναλύσουμε περαιτέρω.

 

Καταληκτικά, το κτήριο, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.