Λεωνίδιο (Τμήμα Γ -Κοίλασο)

Κτίριο 6

Τοποθεσία κτιρίου στον χάρτηΚάτοψη ΙσογείουΚάτοψη ΟρόφουΕγκάρσια τομήΒόρεια ΌψηΑνατολική ΌψηΒορειοανατολική άποψηΒορειοδυτική άποψηΆποψη θολωτής εισόδουΆποψη του βουνού από το ερείπιο

Το κτήριο βρίσκεται στο βορεινό τμήμα του Κοίλασου μπροστά σχεδόν από τις όχθες του ποταμού Δαφνώνα. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα, το οποίο σήμερα είναι ερειπωμένο με πλήρη κατάρρευση της στέγης του. Όπως πληροφορηθήκαμε από κατοίκους του χωριού, το κτήριο είναι ηλικίας περισσότερων από εκατό χρόνων, στο οποίο κατοικούσε οικογένεια, η οποία μετακόμισε και το εγκατέλειψε ολοκληρωτικά. Επίσης, το συγκεκριμένο κτίσμα είναι μισοβυθισμένο στο έδαφος και πλέον μπαζωμένο, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού. Η είσοδος από τον δρόμο στην αυλή του κτίσματος γίνεται από τη βορεινή πλευρά.

Ο όροφος, αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας. Σε αυτόν παρατηρούμε μία μονόχωρη διάταξη. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν για τη στάβλιση των ζώων ή ως αποθήκη εργαλείων.

Η σύνδεση ισογείου-ορόφου γινόταν με μια πέτρινη σκάλα εξωτερικά. Η σκάλα οδηγούσε στην είσοδο της κατοικίας, η οποία βρισκόταν στο μέσον της μεγάλης πλευράς. Έτσι, ο χώρος εσωτερικά υποδιαιρούνταν δυνάμει σε δυο ενότητες, μία για τους χώρους διημέρευσης στη νότια πλευρά και μία για τον ύπνο στη βορεινή.

Καταληκτικά, το κτήριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ωστόσο μας βοήθησε πέρα από τη μελέτη της τυπολογίας και στη μελέτη των οικοδομικών λεπτομερειών.