Λεωνίδιο (Τμήμα Γ -Κοίλασο)

Κτίριο 7

Τοποθεσία κτιρίου στον χάρτηΚάτοψη ισογείουΚάτοψη ορόφουΔιαμήκης ΤομήΕγκάρσια ΤομήΑνατολική ΌψηΝότια ΌψηΑνατολική άποψη

Το κτήριο βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα του οικισμού και πρόκειται για παραθεριστική κατοικία ζευγαριού. Η είσοδος απο τον δρόμο γίνεται στον προαύλιο χώρο της κατοικίας απο τη νότια πλευρά και απο μία δευτερεύουσα στον βορρά. Επρόκειτο αρχικά για έναν διώροφο όγκο ορθογώνιας κάτοψης, όπου οι κύριοι χώροι διημέρευσης αναπτύσσονταν στον όροφο και ήταν ανεξάρτητοι από το κατώι, αφού δεν υπάρχουν εσωτερικές σκάλες. Στη συνέχεια προστέθηκε στη νότια πλευρά της κατοικίας χαμηλότερος διώροφος όγκος, ο οποίος συνδέεται με τον προηγούμενο στο ισόγειο και μεταγενέστερα κατασκευάστηκε ξύλινο πατάρι στον αρχικό πυρήνα στη στάθμη του ορόφου του χαμηλότερου όγκου.

Συνολικά η είσοδος στους ορόφους είναι ανεξάρτητη από του ισογείου και γίνεται με εξωτερικές σκάλες από την ανατολική πλατιά όψη του κτηρίου. Στο ισόγειο βρίσκεται κοινόχρηστος χώρος και υπνοδωμάτιο, στην ενδιάμεση στάθμη κουζίνα και ένα ακόμη υπνοδώματιο, ενώ στο ανώτερο επίπεδο υπήρχε ενας εισαγωγικός χώρος, υπνοδωμάτιο και σαλόνι, κατά την πρώτη παλαιότερη διάρθρωση των χώρων, οι οποίοι σήμερα δε χρησιμοποιούνται.

Οι χώροι στα κατώτερα επίπεδα στεγάζονται από θόλους, το δάπεδο είναι πλακόστρωτο και δεν έχουν πολλά ανοίγματα σε αντίθεση με τους ορόφους, όπου υπάρχει ξύλινη στέγη (τετράριχτη), ξύλινο δάπεδο, καθώς και πολλά παράθυρα που φωτίζουν τους χώρους.

Η κατοικία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς έχουν γίνει αποκαταστάσεις στον υπαίθριο χώρο, στη λιθοδομή και στους εσωτερικούς χώρους.