Τρικέρι

Πολεμότρυπες, Φεγγίτες, Παραθύρες

Φεγγίτης με βιτρό στο αρχοντικό ΦουρτούναΦεγγίτης με βιτρό στο αρχιντικό ΚουτμάνηΦεγγίτης σε τσατμά στο αρχοντικό ΣταθηγιάννηΦανέστρα στο αρχοντικό ΚουτμάνηΠολεμότρυπα σε όψηΠολεμότρυπα απο εσωτερικό κτιρίουπαραθύρα

Σημαντικό κομμάτι του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Πηλειορίτικης αρχιτεκτονικής είναι οι φεγγίτες κι οι πολεμότρυπες.

Φεγγίτες συναντάμε συνήθως στα καλοκαιρινά των Πηλειορήτικων αρχοντικών και διέθεταν τζαμιλίκι οποτε και κύρια λειτουργία τους ήταν η εισαγωγή φυσικού φωτισμού στο χώρο όταν τα κουφώματα ήταν κλειστά(τακαλοκαιρινά διέθεταν μόνο σκούρα και κουφώματα χωρίς τζαμιλίκι). Συνήθως εντάσσονται σε ελαφριές κατασκευές(τσατμάδες).Σε περιπτώσεις αρχοντικών τους διαμόρφωσαν με περίτεχνη διακόσμηση και βιτρό. "Φανέστρες" διαμορφώνονταν στα κατώγια για τον ίδο λόγω με διαφορετικό τρόπο κατασκευής αφού σ'αυτή την περίπτωση η κατασκευή εντάσσεται σε λίθινο τοίχο. 

Πολεμότρυπες ή πολεμίστρες είχαν διαμόρφωση τέτοια που να βοηθά στην άμυνα. Σε αρχοντικά σπίτια ειναι μικρού μεγέθους και σχεδόν αόρατες εξωτερικα. Ειναι σχεδόν τριγωνικές σε κάτοψη και τομή ώστε να είναι πιο λειτουργικές για την άμυνα του κτηρίου απο μέσα.

Οι παραθύρες ειναι ενα ιδιαίτερο στοιχείο της Πηλειορίτικης αρχιτεκτονικής που συνανταμε συχνά. Ειναι πρακτικά μικροί αποθηκευτικοί χώροι οι οποίοι φέρουν συχνα περίτεχνη διακόσμιση. κατασκευάζονται στο πάχος του τοίχου κι έχουν ενα ή δύο ράφια.