Τρικέρι

Εξέλιξη Οικισμού

Χάρτης εξέλιξης

Γνωρίζοντας λοιπόν από τη βιβλιογραφία τα χαρακτηριστικά των πρώτων οικημάτων , τις πύλες εισόδου, τον δρόμο ως προς την υλικότητα, τη μορφή του πολεοδομικού ιστού, και τα ιστορικά στοιχεία, η εξέλιξη του οικισμού παρουσιάζεται προσεγγιστικά στο χάρτη (η σκουρότερη απόχρωση συμβολίζει τις παλαιότερες περιόδους).

 Η 1η περίδος ξεκινά με την ανοικοδόμηση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, η οποία δεσπόζει μέχρι σήμερα στο υψηλότερο σημείο του οικισμού(σε ύψος 280 μέτρων) ως το πρώτο κτίσμα που σηματοδότησε την αρχή οικοδόμησης των μεταγενέστερων κτισμάτων. Η επιλογή της θέσης της δεν είναι τυχαία καθώς υπήρχε ανάγκη οικοδόμησης του οικισμού σε μεγάλη απόσταση από τη στάθμη των θαλασσών που βρέχουν τον οικισμό στις παρυφές του, λόγω της μεγάλης πειρατικής απειλής.

Το αμέσως επόμενο κτίσμα που δημιουργήθηκε βρίσκεται στη πλατεία της εκκλησίας δίπλα στο οποίο οικοδομήθηκαν τα επόμενα κτίσματα, όπως μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι. Όπως γνωρίζουμε εξαιτίας της έντονης πειρατικής απειλής , στόχος των πρώτων κατοίκων του οικισμού ήταν να προστατευτούν από αυτήν. Έτσι στα πρώτα κτίσματα νοτιοδυτικά συναντήσαμε πολεμότρυπες και αρκετά βαριές πέτρινες κατασκευές. οι τοιχοποίες των οποίων αποτελούσαν και την άμυνα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών είναι τα πυργόσπιτα, τα οποία είχαν και ιδιαίτερα μεγάλο ύψος.

 Παράλληλα, στην πρώτη περίοδο ανάπτυξης του οικισμού ύπηρχε έντονη πύκνωση των οικημάτων για λόγους προστασίας , πολλά από τα οποία όμως λόγω πειρατείας είτε λογω πυρκαγιάς έχουν καταστρεφεί , δημιουργώντας σήμερα μεγάλη αδόμητη έκταση στο νότιο τμημα του οικισμού. Στη δημιουργία του χάρτη βοήθησε και η μορφή των αρτηριών του οικισμού. Πιο συγκεκριμένα τα στενά δρομάκια που  συναντάμε κεντρικά και νοτιοδυτικά κατηφορίζοντας είχαν ως στόχο των αποπροσανατολισμό των ξένων και την καλύτερη επόπτεία των πειρατών.

Όσο τα χρόνια περνούν και σταδιακά εξαλείφεται ο κίνδυνος της πειρατείας , τα κτίσματα αρχίζουν να αραιώνουν, τα δρομάκια να πλαταίνουν και ο οικισμός παρουσιάζει μια εξωστρέφεια προς τη θάλασσα. Αυτή την πολεοδομική διαφορά τη συναντάμε στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμού που αποτελέι και το μεταγενέστερο κομμάτι του. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε και ο περιφερειακός δρόμος σε υλικό ασφάλτου, ο οποίος συνδέει τον οικισμό με το επίνειό του, την Αγία Κυριακή. Στο δρόμο αυτόν συναντάμε και σήμερα τις νεότερες κατοικίες του οικισμού.