Τρικέρι

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Τρίκερι ονομάζεται η στενή χερσόνησος που αρχίζει μετά τη Μηλίνα Πηλίου και περιλαμβάνει το χωριό και έδρα της κοινότητας Τρίκερι ή Χώρα, το νησάκι Παλαιό Τρίκερι και τους οικισμούς Αγία Κυριακή, Μύλος, Γεροπλίνα και Κόττες. Το χωριό Τρίκερι συνιστά σήμερα μία από τις πέντε κοινότητες του Δήμου Νοτίου Πηλίου της περιφεριεακής ενότητας της Μαγνησίας. Είναι κτισμένο στην κορυφή του Τισαίου όρους, σε υψόμετρο 281 μέτρων από τη θάλασσα, η οποία το περιβάλλει από τρεις πλευρές: βόρεια με τον Παγασητικό Κόλπο, νότια με τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο και ανατολικά με το Αιγαίο Πέλαγος. Απέχει 37 χιλιόμετρα από την Αργαλαστή που αποτελεί την έδρα του νομού του Νοτίου Πηλίου και 73.5 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου.

Σε ότι αφορά τις συνδέσεις του με το υπόλοιπο Πήλιο αυτές ήταν ανύπαρκτες μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Μέχρι τότε το Τρίκερι ήταν μια ναυτοπολιτεία προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης. Το 1985 διανοίγεται η επαρχιακή οδός Μηλίνας-Τρικερίου η οποία ένωσε το Τρίκερι με την Αργαλαστή από όπου ξεκινούν δρόμοι προς το υπόλοιπο Πήλιο και το Βόλο. Ο οδικός αυτός άξονας φτάνει μέχρι την πλατεία Αγίου Νικολάου (25ης Μαρτίου). Οι προσβάσεις στα υπόλοιπα σημεία του χωριού γίνονται μέσω δαιδαλωδών καλντεριμιών τα οποία εξυπηρετούν πεζούς, γαιδούρια και ενίοτε μηχανάκια.

Το Τρίκερι ενώνεται ακόμα οδικά με τους οικισμούς Κόττες και Αγία Κυριακή. Η απόσταση Τρίκερι-Κόττες είναι μόλις 4 χλμ. ενώ η απόσταση από την Αγία Κυριακή, η οποία αποτελεί και το επίνειό του, είναι 5 χλμ. Αξίζει εδώ να αναφερθεί το όμορφο καλντερίμι που κατηφορίζει από το Τρίκερι μέχρι το λιμάνι της Αγίας Κυριακής το οποίο διασχίζεται σε 1 ώρα ενώ προσφέρει απίστευτες θέες.

Σχέση με τριγύρω χωριά
Σχέση με τριγύρω χωριά
Γεωμορφολογικό ανάγλυφο του οικισμού
Γεωμορφολογικό ανάγλυφο του οικισμού