Τρικέρι

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Πληθυσμιακά Στοιχεία

Το Τρίκερι αποτελεί ένα χωριό σχετικά πυκνοκατοικημένο καθώς το καλοκαίρι ο πληθυσμός του πλησιάζει τους 3000 κατοίκους. Ωστόσο κατά τους χειμερινούς μήνες αρκετοί είναι οι κάτοικοι που αφήνουν το απομακρυσμένο αυτό χωριό για ένα περιβάλλον με περσσότερες επιλογές εργασίας και διασκέδασης. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός του χωριού κατά τη περίοδο αυτή φτάνει μόλις στους 800 κατοίκους. Τα παιδιά στο χωριό ωστόσο είναι αρκετά, γεγονός που δικαιολογεί τη λειτουργία ενός νηπιαγωγείου, ενός γυμνασίου καθώς και ενός γυμνασίου-λυκείου.

 

Παραγωγή και οικονομία στο Τρίκερι

Λόγω της ευκολότερης πρόσβασης από την θάλασσα παρά από την ορεινή και απόκρημνη ενδοχώρα απέκτησε χαρακτήρα νησιού και ανέπτυξε ιδιαίτερα την ναυτιλία. Οι Τρικεριώτες ήταν σπουδαίοι ψαράδες, καραβοκύρηδες και έμποροι. Παράδοση αποτελεί επίσης για τον τόπο η ενασχόληση με τη σφουγγαροποιία, η οποία διένυσε μάλιστα την ακμή της κατα τις δεκαετίες του '50 και του '60 (10 αλιευτικά σκάφη). Τα τελευταία χρόνια, η ναυτιλία παραμένη σταθερή απασχόληση των ντόπιων, η σφουγγαροποιία έχει υποχωρήσει ενώ οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να ασχολούνται επιπλέον με τις οικοδομές και τις επισκευές. Από την άλλη, γυναικείος πληθυσμός του χωριού ασχολείται σταθερά και σχεδόν σε αποκλειστικότητα με το νοικοκυριό. Το χωρίο φιλοξενεί και τον «γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισμό Τρικερίου» ο οποίος εμπορεύεται γλυκά του κουταλιού, ποικιλίες λικέρ και παραδοσιακών γλυκισμάτων. Τέλος, πηγή εσόδων για το Τρίκερι τους καλοκαιρινούς μήνες είναι και το τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει. Οι τουριστικές υποδομές αλλά και γενικά οι παροχές του χωριού δεν είναι, ακόμα τουλάχιστον, ιδιαίτερα ανεπτυγμένες (120-130 κλίνες, επιλογές διασκέδασης περιορισμένες και συγκεντρωμένες κυρίως στην πλατεία Αγίου Νικολάου, κοντινότερο βενζινάδικο στην Αργαλαστή, ύπαρξη ιατρείου αλλα όχι ιατρού).

Έθιμα

Πέρα από τα έθιμα που συνηθίζονται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, ιδιαίτερο έθιμο που τηρείται στο Τρίκερι είναι το εξής: Κάθε Πάσχα, Πρωτομαγιά αλλά και σε κάθε γάμο στήνεται χορός με παραδοσιακές στολές στην πλατεία του χωριού. Η γυναικεία μάλιστα στολη είναι μοναδικής ομορφιάς, μεγάλης αξίας που φτάνει τα 7000-8000 ευρώ και περνάει από γενιά σε γενιά. Η αντίστοιχη αντρική στολή είναι η κλασική ναυτική φορεσιά του 1821.

Προϊόντα του αγροτουριστικού συνεταιρισμού
Προϊόντα του αγροτουριστικού συνεταιρισμού
Χορός στην πλατεία με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές γυναικείες στολές
Χορός στην πλατεία με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές γυναικείες στολές
παραδοσιακή Τρικεριώτικη στολή
παραδοσιακή Τρικεριώτικη στολή