Τρικέρι

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Λευκά νησιώτικα σπίτια σε εναλλαγή με τυπικά πηλιορείτικα αρχοντικά, τοποθετημένα οργανικά στις υψομετρικές καμπύλες που ξεκινούν από την κορυφή του λόφου της Αγίας Τριάδας. Η παραπάνω εικόνα αποτελεί την πρώτη εντύπωση που λαμβάνει ένας επισκέπτης του οικισμού του Τρικερίου. Το χωριό αυτό χτισμένο στο νοτιότερο άκρο του Πηλίου,στο δίαυλο του Παγασητικού και του Ευβοϊκού Κόλπου, είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο χωριό με σπουδαία ιστορία, έντονο νησιωτικό χαρακτήρα και μεγάλη ναυτική παράδοση. Έχει χαρακτηριστεί ως 'Νησί του Βουνού'. Η ανάμιξη νησιωτικών και πηλειορήτικων στοιχείων είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό του.

Η ανάπτυξή του οικισμού περιμετρικά από το λόφο της Αγίας Τριάδας είναι ακόμα φανερή. Κυκλικοί δακτύλιοι, που πατούν τις υψομετρικές καμπύλες του εδάφους, τέμνονται από καλντερίμια, που ακολουθούν την κλίση του λόφου, δημιουργώντας τα οικόπεδα του χωριού. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται πιο καθαρά στην γεωμορφολογική τομή η οποία διασχίζει το τμήμα του οικισμού που μελετήσαμε. Η τομή αυτή διέρχεται από την πλατεία της Αγίας Τριάδας και ακολουθεί πορεία παράλληλη με εκείνη ενός ακτινωτού καλντεριμιού, καταλήγοντας έξω από τον οικισμό. Σε αυτό το σχέδιο φαίνεται η σχέση των κυκλικών διαδρομών, των υψομετρικών διαφοροποιήσεων αυτών, και των κτισμάτων που παρεμβάλλονται.

Ο ορεινός αυτός τόπος προσφέρει σε κάθε σημείο εκπληκτικές θέες προς τη θάλασσα και τους γειτονικούς οικισμούς. Τα καλντερίμια, που σε ορισμένα κομμάτια του χωριού χρησιμοποιούνται ακόμα σε αποκλειστικότητα, δημιουργούν μια νοσταλγική διάθεση στο διαβάτη τους. Η ευχάριστη αυτή αίσθηση συμπληρώνεται από το ευνοϊκό κλίμα του τόπου, το οποίο είναι εύκρατο μεσογειακό. Χαρακτηρίζεται δηλαδή από ήπιους χειμώνες, ζεστά καλοκαίρια,δροσιά στα ορεινά και ηλιοφάνεια κατά τις περισσότερες εποχές του χρόνου.


 

Γεωμορφολογική τομή
Γεωμορφολογική τομή
γενική άποψη οικισμού
γενική άποψη οικισμού
σκίτσο από τον οικισμό
σκίτσο από τον οικισμό
σχέση οικισμού με πράσινο, θέα προς Αγία κυριακή
σχέση οικισμού με πράσινο, θέα προς Αγία κυριακή