Βυζίτσα

Η Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική

Η Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική είναι χαρακτηριστική και διακρίνεται σε όλα τα οικήματα και εκκλησίες του Πηλίου που ακόμα και σήμερα ακολουθούν τις ίδιες γραμμές, στα παλιά γεφύρια, τις βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια. Έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό στο πέρασμα των χρόνων και είναι εμφανής τόσο στα σπίτια όσο και στα παραδοσιακά αρχοντικά που βρίσκονται σε κάθε χωριό του Πηλίου. Τα οικήματα αυτά εντυπωσιάζουν με την επιβλητική ομορφιά τους και προσφέρουν ένα δείγμα αρχιτεκτονικής που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον.

Τα περισσότερα αρχοντικά του Πηλίου είναι χτισμένα με πέτρα και πλάκες που εξορύσσονται στα ορυχεία του Πηλίου. Πολλά αρχοντικά και οικήματα ανήκουν στην πρώιμη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και έχουν τρεις ορόφους , όπου η βάση είναι πάντα κτισμένη με πέτρα ενώ τα πάνω πατώματα είναι κτισμένα με συνδυασμό πέτρας και ξύλου.

Στο ισόγειο υπάρχει η μεγάλη και υπερυψωμένη πόρτα της εισόδου ενώ τα παράθυρα σε αυτό τον όροφο είναι συνήθως λίγα και μικρά. Τα πάνω πατώματα έχουν μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φως. Η σκεπή των αρχοντικών και των σπιτιών είναι καλυμμένη με πλάκες Πηλίου οι οποίες έχουν χρωματισμούς σε γκρι τόνους.

Τα περισσότερα αρχοντικά ανήκουν στον βορειοελλαδίτικο τύπο, ο οποίος αναπτύχθηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κατέφυγαν στο Πήλιο ομάδες προσφύγων από την Ήπειρο, οι οποίοι ήταν μάστορες και τεχνίτες της πέτρας. Υπάρχουν και αρχοντικά που ανήκουν στον νεοκλασικό τύπο τον οποίον έφεραν στο Πήλιο οι ομογενείς της Αιγύπτου, με λιτές γραμμές μεγάλα και συμετρικά τοποθετημένα παράθυρα, σιδερόφραχτα μπαλκόνια και μαρμάρινες λεπτομέρειες

Βιβλιογραφία-Πηγές: ''Πηλιορείτικη οικοδομία'' του Ιωάννη Κίζη