Βυζίτσα

Δίκτυο Δρόμων και Υλικότητες αυτού

Χάρτης υλικότητας του οδικού δικτύου του Χωριού.Σκίτσα διαφόρων τύπων πλακόστρωσης

Οδικό Δίκτυο

Το οδικό δίκτυο της Βυζίτσας αποτελείται κυρίως από καλντερίμια. Τα καλντερίμια αυτά ακολουθούν σε ένα βαθμό τις υψομετρικές καμπύλες έτσι ώστε να επιτυγχάνονται μικρές υψομετρικές διαφορές και κλίσεις. Σημαντικό στοιχείο των νεότερων χρόνων αποτελεί η διάνοιξη του κεντρικού δρόμου με μεγάλο πλάτος και άσφαλτο, συνδέοντας της Μηλιές, τις Πινακάτες και τον Άγιο Γεώργιο με τη Βυζίτσα. Η σύνδεση μέχρι τότε γινόταν με μονοπάτια. 

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επιλογή της θέσης της πλατείας, η οποία κατασκευάστηκε στον παλαιό χώρο της "αγοράς", στην ένωση των δύο βασικών καλντεριμιών του χωριού. 

Υλικότητα

Η πλειονότητα των δρόμων είναι κατασκευασμένα από λίθο, με τις πέτρες  βαθιά μπηγμένες στο έδαφος έτσι ώστε να αντέχουν τις μεγάλες πιέσεις από τα ζώα που το χρησιμοποιούσαν. Η κατάσταση διατήρησής της, με τις αναγκαίες ανακατασκευές και ξεχορτιάσματα, δείχνουν τη σημασία κάθε κομματιού του οδικού δικτύου. Έτσι κατά κανόνα, όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τον αρχικό πυρήνα τόσο χειρότερη είναι η κατάσταση του λιθόστρωτου με εντονότερη βλάστηση που οριακά καλύπτει την ίδια τη λιθόστρωση. Χωμάτινα καλντερίμια εμφανίζονται στις άκρες του οικισμού όπου η σημασία τους για το χωριό μειώνεται. Συνήθως αποτελούνται και από χαλίκια έτσι ώστε να μη λασπώνουν κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων. Δρόμοι από τσιμέντα εντοπίζονται μόνο στο ανατολικό κομμάτι του οικισμού, αρκετά νεότερης χρονολόγησης από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Τέλος, μικρά αυλάκια εμφανίζονται κοντά στις κρήνες, στο πλάι των δρόμων.