Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 34

Ευρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή του οικισμού. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα (ισόγειο και όροφος) και καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εισόδου ισογείου- μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται στα 7μ.
        Το χαμηλότερο επίπεδο (ισόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 10,00μ. X 5,00μ. Το μέγιστο ελεύθερο ύψος είναι 3,00μ. Καλύπτεται από ξύλινο πάτωμα ενω από την πλευρά της κεντρικής όψης έχει προσαρτημένο ένα μικρό θόλο που πιθανώς λειτουργούσε ως χώρος συντήρησης προιόντων. 
        Το υψηλότερο επίπεδο (όροφος) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων ίδιων με του ισογείου και με ελεύθερο ύψος 2,70μ. Η άνοδος σε αυτόν γίνεται από τα νότια, με εξωτερική κλίμακα. Καταλήγει σε ένα μικρό ημιυπαίθριο χώρο στον οποίο βρίσκεται και η κεντρική είσοδος. Εκεί ακολουθείται διαίρεση σε 3 δωμάτια (καθιστικό – χωλ, κουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο). Το μπάνιο βρίσκεται εξωτερικά.
        Ο αύλειος χώρος της οικίας εκτείνεται προς τα νότια ανατολικά και δυτικά. Είναι αρκετά μεγάλος σαφώς οριοθετημένος με περιμετρική πέτρινη περίφραξη χωρίς κάποια διαμόρφωση.
       Φέρων οργανισμός του κτηρίου είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία πάχους 0,65μ. Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι στο άνω επίπεδο είναι από ξυλόπηκτους τοίχους. Τα πατώματα όπως και τα κουφώματα είναι ξύλινα. Εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν λευκό επίχρισμα στον όροφο ενώ στο υπόγειο όπως και εξωτερικά στο σύνολο του κτηρίου η τοιχοποιία είναι εμφανής.