Εξέλιξη – Ανάπτυξη
Η ιστορία του οικισμού των αρχαίων Κροκεών χαρακτηρίζεται μακραίωνος (περίπου 3.500 χρόνια). Ο αρχαίος οικισμός αναπτύχθηκε στο λόφο Καρνά, 300 μέτρα μακριά από το σημερινό, όπως έδειξαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές του 1956. Τον 6ο αι. μ.Χ. οι επιθέσεις των Αβάρων οδήγησαν σε σταδιακή εγκατάλειψη. Την εποχή εκείνη πιθανολογείται ότι οι Κροκεές είναι ένας μικρός οικισμός (Λεβέτσοβα). Ο αρχικός αυτός οικισμός θα αποτελέσει και τον αρχικό πυρήνα της μετέπειτα πολεοδομικής εξέλιξης και ανάπτυξης των Κροκεών.
Στους επόμενους αιώνες ο οικισμός αναπτύσσεται και φτάνει περίπου στη σημερινή του έκταση και μορφή, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα μετονομάζεται σε Κροκεές. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα αντιμετωπίζει το φαινόμενο της μετανάστευσης του πληθυσμού, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες (1980 και εξής) γίνεται προσπάθεια ανάκαμψης (αποτελώντας δήμο), που σημειώνεται πολεοδομικά με την ανοικοδόμηση πληθώρας σύγχρονων κτηρίων και την πολεοδομική εξάπλωση.
Σήμερα, η πλειοψηφία των κτηρίων είναι κατοικίες. Η εμπορική δραστηριότητα συγκεντρώνεται περιμετρικά της κεντρικής πλατείας και συνδυάζεται με την εστίαση, που αφορά κυρίως τα παραδοσιακά καφενεία και εστίες με γρήγορο φαγητό. Το εμπόριο επεκτείνεται επίσης περιμετρικά του άλλου μεγάλου πλατώματος, αυτού της παιδικής χαράς, όπως επίσης χαρακτηρίζει και την οδό των 45 και την οδό Στεφανιάς - Κροκεών. Χαρακτηριστικά είναι τα κτήρια των δρόμων αυτών που συνδυάζουν την κατοικία στον άνω όροφο και το εμπόριο στον κάτω με την ύπαρξη καταστημάτων.
Η υγεία (ιατρικό κέντρο), η διοίκηση (δημαρχείο), όπως και το πολιτιστικό κέντρο βρίσκονται σε άμεση σχέση με την πλατεία, ενώ περισσότερο αποκομμένα είναι τα εκπαιδευτικά κέντρα, που εντοπίζονται στην άκρη του οικισμού προς τα νότια. Τέλος, απομακρυσμένα, αλλά εντός του οικιστικού συνόλου εντοπίζεται, μονάδα με ελαιοτριβεία.