Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 209

     Ευρίσκεται στην νοτιοδυτική περιοχή του οικισμού, κατά μήκος τοπικής οδού. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα (ισόγειο και όροφος) και καλύπτεται με τετράριχτη και τρίριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εισόδου ισογείου-  μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται στα 7μ. 
   Το χαμηλότερο επίπεδο (ισόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 8,6μ. Χ 14,85μ. Το μέγιστο ελεύθερο ύψος είναι 3,6μ. σε όλη την περιοχή του ισογείου. Καλύπτεται με ξύλινη οροφή, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι διαμορφώνουν 3 δωμάτια (καθιστικό – κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο). Η είσοδος στο επίπεδο αυτό γίνεται από τα νότια.
    Το υψηλότερο επίπεδο (όροφος) έχει  εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 8,6μ. Χ 14,85μ. και με ελεύθερο ύψος 3,2μ. Η άνοδος σε αυτόν γίνεται από τα ανατολικά, με εξωτερική κλίμακα κάθετη στον άξονα Β – Ν της οικίας. Καλύπτεται επίσης με ξύλινη οροφή, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι διαμορφώνουν 4 δωμάτια.
        Ο αύλειος χώρος της οικίας εκτείνεται προς τα νότια. Δεν είναι αρκετά μεγάλος, εντούτοις είναι διαμορφωμένος με σαφή οριοθέτηση.
    Ο φέρων οργανισμός της οικίας είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,65μ. στο επίπεδο του ισογείου και του ορόφου. Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι είναι από οπτόπλινθους. Τα πατώματα είναι ξύλινα, ενώ τα κουφώματα είναι νέα, ξύλινα στο ισόγειο και στον όροφο. Εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν λευκό επίχρισμα. Εξωτερικά, το κτήριο δεν φέρει επίχρισμα, αλλά είναι εμφανής η λίθινη τοιχοποιία, η οποία εικάζεται ότι είναι νέα, ενώ στο ισόγειο, στη μέση περίπου του ύψους του, έχουν τοποθετηθεί οπτόπλινθοι.