Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 53

Τοποθετείται στη βόρειο περιοχή του οικισμού, πλησίον της κεντρικής πλατείας. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αποτελεί ένα από τα παλαιότερα του οικισμού των Κροκεών. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα και καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη, που αντικατέστησε την παλιά, τη μορφή της οποία δε γνωρίζουμε. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εδάφους- μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται στα 5μ.

Το χαμηλότερο επίπεδο έχει εξωτερικό περίγραμμα 5.40μ. x 16.30μ., ελεύθερο ύψος 1.80μ. και καλύπτεται από καλαμωτή καμάρα. Στο εσωτερικό δε διαθέτει εσωτερική τοιχοποιία παρά μόνο στο νότιο τμήμα υπάρχει ένα στενό πέρασμα-διάδρομος που διαμορφώνεται από την αύξηση πάχους τμήματος της εξωτερικής τοιχοποιίας (για στατικούς λόγους, όπως ανέφεραν οι ιδιοκτήτες). Η είσοδος γίνεται είτε εγκάρσια στο κτήριο από το ανατολικό μέτωπο, είτε μέσω ενός μεταγενέστερου προθαλάμου που έχει προστεθεί στην όψη στο κατώτερο επίπεδο. Ο χώρος αποτελεί αποθήκη-κελάρι τροφίμων λόγο της δροσιάς και της θερμοκρασιακής σταθερότητας που εξασφαλίζει ο τρόπος στέγασης του (καμάρα).

Το ανώτερο επίπεδο έχει εξωτερικό περίγραμμα 5.40μ. x 14.10μ και μέγιστο ύψος 3.25μ. Το επίπεδο αυτό περιλαμβάνει τρείς χώρους (κουζίνα, καθιστικό, υπνοδωμάτιο). Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται με χτιστή σκάλα σκυροδέματος που οδηγεί σε σύγχρονη προσθήκη δώματος. Ωστόσο δεν φαίνεται η προγενέστερη κατασκευή τους καθώς έχει αντικατασταθεί.

Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,92μ. στο κάτω επίπεδο και 0,63μ. στο άνω. Το πάτωμα είναι ξύλινο και τα κουφώματα μεταλλικά, αντικαθιστώντας τις παλιές ξύλινες κατασκευές. Η εσωτερική τοιχοποιία στον όροφο είναι μεταγενέστερη (ξύλινη), ακολουθώντας όμως τα ίχνη της παλιάς σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες. Επιχρίσματα το κτήριο διαθέτει σε όλες τις λίθινες επιφάνειες τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά καθώς έχει ανακαινιστεί το 2003. Αν και η καμάρα έχει, επίσης, επιχριστεί, δεν έχει υποστεί περεταίρω επεμβάσεις και αποκαλύπτει σε σημεία τον τρόπο της κατασκευής της. Διαμορφώνεται δηλαδή, από καλάμια δεμένα με κλαδιά υποστηριζόμενα από ξύλινες δοκούς.