Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 48

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ευρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή του οικισμού πλησίον της κεντρικής πλατείας. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα (ισόγειο και όροφος) και καλύπτεται με μια μονόριχτη και μια σχήματος Γ ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εισόδου ισογείου- μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται στα 7μ.

Το χαμηλότερο επίπεδο (ισόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 13μ. Χ 8,1μ. Καλύπτεται κατά το ένα του τμήμα από θόλο και κατά το υπόλοιπο από ξύλινο πάτωμα. Πιθανώς λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος.

Το υψηλότερο επίπεδο (όροφος) έχει εξωτερικό περίγραμμα σχήματος Γ με συνολική επιφάνεια 32μ2. Η άνοδος σε αυτόν γίνεται από τα νοτιοανατολικά με εξωτερική κλίμακα. Καταλήγει σε έναν ημιυπαίθριο χώρο στεγασμένο με μονόριχτη στέγη. Εκεί βρίσκεται και η είσοδος της κατοικίας. Καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση στο κτήριο δεν είναι γνωστοί οι χώροι του εσωτερικού του.

Ο αύλειος χώρος της οικίας εκτείνεται προς τα νότια και τα ανατολικά. Είναι αρκετά μεγάλος χωρίς όμως κάποια διαμόρφωση καθώς το οίκημα είναι εγκαταλελειμμένο.

Ο φέρων οργανισμός της οικίας είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,70μ. Στο επίπεδο του ισογείου και 0,5μ. στο επίπεδο του ορόφου. Η εσωτερική τοιχοποιία στο άνω επίπεδο είναι από ξυλόπηκτους τοίχους. Τα πατώματα όπως και τα κουφώματα είναι ξύλινα. Εσωτερκά στους τοίχους του υπογείου έχει μείνει εμφανής η λίθινη τοιχοποιία ενώ στον όροφο έχει επιχριστεί με λευκό σοβά. Εξωτερικά το κτήριο φέρει γκρι επίχρισμα.