Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 301

   Βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή του οικισμού πλησίον του πάρκου και του κεντρικού άξονα της Εθνικής οδού Στεφανιάς - Κροκεών. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα και καλύπτεται από τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη, που αντικατέστησε την παλαιά. Η παλιά στέγη ήταν χαμηλότερη  και τα ίχνη της φαίνονται στην εξωτερική παρειά της νοτιοανατολικής περιμετρικής τοιχοποιίας. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εδάφους- μέχρι την κεραμοσκεπή είναι 7.20μ.
    Το χαμηλότερο επίπεδο έχει εξωτερικό περίγραμμα 6.20μ. x 12μ., ελεύθερο ύψος 4.10μ. και καλύπτεται από ξύλινο πάτωμα. Είναι δίχωρο και περιλαμβάνει αποθήκη και μια κουζίνα με υψομετρική διαφορά 0.70μ. Διαθέτουν ξεχωριστές εισόδους αλλά επικοινωνούν και εσωτερικά. Καλύπτονται με ξύλινη οροφή και από τους ιδιοκτήτες πληροφορούμαστε ότι διαχωρίζονταν με λίθινο τοίχο που τώρα έχει αντικατασταθεί από τοιχοποιία με τσιμεντόλιθους. 
    Το ανώτερο επίπεδο έχει το ίδιο εξωτερικό περίγραμμα και μέγιστο ύψος 4.70μ.  Στο επίπεδο αυτό, δεν σώζονται εσωτερικά χωρίσματα, αλλά είναι εμφανή τα ίχνη τους στην εσωτερική παρειά των εξωτερικών περιμετρικών τοίχων. Επομένως, προκύπτει ότι περιελάμβανε 4 χώρους, πιθανώς, καθιστικό, χωλλ και δύο υπνοδωμάτια. Προς τα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά υπάρχουν δύο μικροί εξώστες πάνω από τις ισόγειες εισόδους, οι οποίοι έχουν αντικατασταθεί από πλάκα σκυροδέματος. Τα ίχνη στην εξωτερική τοιχοποιία μαρτυρούν την ξύλινη αρχική τους κατασκευή και το μήκος τους. Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται με ξύλινη εσωτερική σκάλα. 
  Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,67μ στο κάτω επίπεδο και 0,57μ στο άνω. Το πάτωμα όπως και τα κουφώματα είναι ξύλινα. Επιχρίσματα το κτήριο διαθέτει εξωτερικά μόνο στην όψη και  εσωτερικά στην κουζίνα και τον όροφο.
  Ο αύλειος χώρος της οικίας διαμορφώνεται κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, ενώ από  τα νοτιοανατολικά διαμορφώνεται ένας αύλειος διάδρομος, που τον συνδέει με το κεντρικό δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η κεντρική είσοδος. 
    Η όψη είναι σαφώς συμμετρική, με τρίμερη διαίρεση και τονισμό του κατακόρυφου άξονα, και διαθέτει επιμήκη ανοίγματα.  Η χρήση του απαλού γαλάζιου χρώματος στα κουφώματα και τα νεοκλασικά στοιχεία (φουρούσια) προσδίδουν πλούσιο εικαστικό χαρακτήρα.    
Αντίθετα το νοτιοανατολικό τμήμα (πίσω πλευρά της κατοικίας) δεν είναι αντίστοιχα επιμελημένο. Διακρίνονται μεταγενέστερες επεμβάσεις με επιφάνειες σκυροδέματος που δημιουργούν βατό δώμα για τον όροφο που αλλοιώνουν τη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία που προβάλει η όψη