Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 292

Ευρίσκεται στην νότια περιοχή του οικισμού, πλησίον του πλατώματος της παιδικής χαράς και κατά μήκος του κεντρικού άξονα της Εθνικής οδού Στεφανιάς - Κροκεών. Περιλαμβάνει τρία επίπεδα (ημιυπόγειο, ισόγειο και όροφος) και καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εδάφους- μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται στα 8.63μ.

Το χαμηλότερο επίπεδο (ημιυπόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 16,9μ. Χ 5,73μ. Χ 16,2μ. Χ 16,65μ. Χ 10,37μ. Καλύπτεται με οροφή από οπλισμένο σκυρόδεμα, που έχει αντικαταστήσει σήμερα, το άλλοτε ξύλινο πάτωμα. Λόγω δυσκολίας πρόσβασης σε αυτό, δεν είναι γνωστό το ελεύθερο ύψος του και αν περιλαμβάνει εσωτερικά χωρίσματα.

Το μεσαίο επίπεδο (ισόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 16,9μ. Χ 5,73μ. Χ 16,2μ. Χ 16,65μ. Χ 10,37μ. και ελεύθερο ύψος 4,3μ. Καλύπτεται με ξύλινη οροφή. Το γωνιακό βόρειο τμήμα στην κάτοψη, χωρίζεται από το υπόλοιπο με εσωτερικό διαχωριστικό τοίχο και εκεί υπήρχε κατάστημα. Γι΄ αυτό και εκεί, στο επίπεδο του πατώματος του ορόφου υπάρχουν οι κιλλίβατες του μεταλλικού στεγάστρου, που έτρεχε περιμετρικά. Το υπόλοιπο μέρος του ισογείου είναι μη προσβάσιμο και δεν είναι γνωστό αν έχει άλλους εσωτερικούς διαχωριστικούς τοίχους, ούτε και η ακριβής τοποθεσία της σκάλας που βαίνει στον όροφο.

Το υψηλότερο επίπεδο (όροφος) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 16,9μ. Χ 5,73μ. Χ 16,2μ. Χ 16,65μ. Χ 10,37μ. Λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε αυτό δεν είναι γνωστό πώς διαμορφώνεται εσωτερικά. Καλύπτεται από την τετράριχτη στέγη, ενώ στη δυτική, ανατολική και βόρεια όψη, διαμορφώνονται μικροί νεοκλασικίζοντες εξώστες από μπετόν, που έχουν αντικαταστήσει τους παλιούς. Από τα νότια διαμορφώνεται κλειστός χώρος στο επίπεδο του ισογείου που βαίνει σε βατό δώμα, στο επίπεδο του ορόφου. Εκεί εκτονώνονται χώροι του ορόφου, όπως φαίνεται από τα ανοίγματα.

Ο αύλειος χώρος της οικίας διαμορφώνεται προς τα δυτικά. Είναι αρκετά μεγάλος και σαφώς οριοθετημένος. Από εκεί φαίνεται ότι γινόταν και η είσοδος προς την οικία (άρα και τον όροφο), σαφώς διαχωρισμένη από αυτή του καταστήματος.

Ο φέρων οργανισμός της οικίας είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,90μ. στο επίπεδο του ημιυπογείου, 0,80μ. στο επίπεδο του ισογείου και 0,70μ. στο επίπεδο του ορόφου. Ο εσωτερικός διαχωριστικός τοίχος πιθανολογείται να είναι και αυτός λίθινος, συμμετέχων στο φέροντα οργανισμό, όπως φαίνεται από την πάκτωση των δοκαριών της στέγης σε αυτόν. Τα πατώματα, όπως και τα κουφώματα είναι ξύλινα. Εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν λευκό επίχρισμα, ενώ εξωτερικά όλο το κτήριο είναι επιχρισμένο με αδρό ασβεστοϋδρόχρωμα κοκκινωπής απόχρωσης.