Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 232

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ κτίριο 232
     Ευρίσκεται στην νότια περιοχή του οικισμού πλησίον της κεντρικής πλατείας. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα (ισόγειο και όροφος) και καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εισόδου ισογείου-  μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται στα 5,30μ.     
  Το χαμηλότερο επίπεδο (ισόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 6,20μ. Χ 10μ. Το μέγιστο ελεύθερο ύψος είναι 2,50μ. Καλύπτεται με ξύλινη οροφή, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι διαμορφώνουν 2 δωμάτια (κατάστημα και αποθήκη). Η είσοδος στο επίπεδο αυτό γίνεται από τα ανατολικά.     
   Το υψηλότερο επίπεδο (όροφος) έχει  εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 6,20μ. Χ 10μ. και με ελεύθερο ύψος 2,70μ. Η άνοδος σε αυτόν γίνεται από τα νότια, με εξωτερική κλίμακα. Εκεί βρίσκεται και η είσοδος στην οικία. Η πρόσβαση σε αυτή δεν ήταν δυνατή και γι΄ αυτό δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι λοιποί εσωτερικοί χώροι. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, ακολουθείται διαίρεση σε 3 δωμάτια (χωλ – καθιστικό, κουζίνα, υπνοδωμάτιο).      
         Ο αύλειος χώρος της οικίας εκτείνεται προς τα νότια και τα ανατολικά. Είναι μικρός, με σαφή οριοθέτηση.      
     Ο φέρων οργανισμός της οικίας είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,70μ. στο επίπεδο του ισογείου και 0,60μ. στο επίπεδο του ορόφου. Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι είναι από ξυλόπηκτους τοίχους. Τα πατώματα είναι ξύλινα, καθώς και τα κουφώματα. Εξωτερικά και εσωτερικά το κτήριο φέρει λευκό επίχρισμα.