Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 199

     Ευρίσκεται στη δυτική περιοχή του οικισμού, στο τελευταίο κομμάτι τοπικής οδού. Πίσω του εκτείνεται μία μεγάλη έκταση ελαιώνων. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα (ισόγειο και όροφος) και καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εισόδου ισογείου-  μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται περίπου στα 8μ. Κατασκευάστηκε το 1930. 
   Το χαμηλότερο επίπεδο (ισόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 9,1μ. Χ 12,1μ. Η είσοδος της κατοικίας βρίσκεται 0,9μ. ψηλότερα απ΄το επίπεδο του δρόμου έτσι ώστε στο πίσω μέρος της, η κατοικία, να έρθει στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο. Το μέγιστο ελεύθερο ύψος είναι 4μ. και παραμένει ίδιο σε όλη την έκταση της κατοικίας. Καλύπτεται με ξύλινη οροφή, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι διαμορφώνουν 5 δωμάτια (καθιστικό, κουζίνα και 3 υπνοδωμάτια). Η κατασκευή των δύο νότιων υπνοδωμάτιων έγινε μεταγενέστερα για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας. Η είσοδος στο επίπεδο αυτό γίνεται με δύο κύριες εισόδους στα ανατολικά. Η μία οδηγεί στο καθιστικό ενώ η άλλη στο χώρο της κλίμακας. Αυτή που οδηγεί στο καθιστικό έχει καταργηθεί πλέον λόγω της κατασκευής του υπνοδωμάτιου.
    Το υψηλότερο επίπεδο (όροφος) έχει  εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 9,1μ. Χ 12,1μ. και ελεύθερο ύψος 4μ. Η άνοδος σε αυτό γίνεται από τα νότια, με εσωτερική ξύλινη κλίμακα παράλληλη στον άξονα Α-Δ της οικίας. Καταλήγει σε ένα χώρο τύπου χωλ και από εκεί γίνεται η πρόσβαση στα δωμάτια του ορόφου που υπάρχουν περιμετρικά αυτού του χώρου. Οι εσωτερικοί τοίχοι διαιρούν αυτό το επίπεδο σε έξι χώρους (χωλ,4 υπνοδωμάτια και μπάνιο). Επίσης τα 3 υπνοδωμάτια έχουν το δικό τους εξώστη. Αυτό το επίπεδο είναι εγκαταλελειμένο και δε χρησιμοποιείται σήμερα.
        Η οικία έχει περιμετρικά αύλειο χώρο. Ο κύριος αύλειος χώρος της οικίας εκτείνεται προς τα ανατολικά. Είναι αρκετά μεγάλος, κατά το ήμισυ διαμορφωμένος, με σαφή οριοθέτηση. Ο αύλειος χώρος που βρίσκεται στα δυτικά δεν έχει σαφή οριοθέτηση και ενώνεται με τον ελαιώνα.  
    Ο φέρων οργανισμός της οικίας είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,65μ. στο επίπεδο του ισογείου και υπάρχει μία ελάχιστη μείωση στο επίπεδο του ορόφου. Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι είναι από οπτόπλινθους. Τα πατώματα είναι ξύλινα, ομοίως και τα κουφώματα. Εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν λευκό επίχρισμα, . Εξωτερικά, έχει μείνει εμφανής η λίθινη τοιχοποιία σε όλες τις όψεις του κτηρίου. Οι εξωτερικές κλίμακες φέρουν λευκό επίχρισμα.