Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 261

     Ευρίσκεται στην νοτιοδυτική περιοχή του οικισμού, κατά μήκος τοπικής οδού. Περιλαμβάνει τρία επίπεδα ( υπόγειο, ισόγειο και όροφος) και καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εισόδου ισογείου-  μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται στα 10μ. 
   Το χαμηλότερο επίπεδο (υπόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 10,7μ. Χ 10,35μ. Το μέγιστο ελεύθερο ύψος είναι 2,4μ. σε όλη την περιοχή του υπογείου. Καλύπτεται με ξύλινη οροφή. Εσωτερικοί τοίχοι δεν υπάρχουν.
           Το μεσαίο επίπεδο (ισόγειο) έχεο εξωτερικό περίγραμμα διαστασεων 10,7μ.  Χ  10,35μ.Το μέγιστο ελεύθερο ύψος είναι 4μ. Καλύπτεται με ξύλινη οροφή, ενώ εσωτερικοί τοίχοι δεν υπάρχουν. Η είσοδος στο επίπεδο αυτό γίνεται βορειοδυτικά.
    Το υψηλότερο επίπεδο (όροφος) έχει  εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 10,7μ. Χ 10,35μ. και με ελεύθερο ύψος 4μ. Η άνοδος σε αυτόν γίνεται από τα νοτιοδυτικά, με εσωτερική κλίμακα.Εκεί βρίσκεται και το μέρος της οικείας το οποίο χρησιμοποιείται.Οι εσωτερικοί τοίχοι διαιρούν τον χώρο σε 7 δωμάτια ( χωλ - καθιστικό - κουζίνα -2 υπνοδωμάτια - μπάνιο - γραφείο ).
        Ο αύλειος χώρος της οικίας εκτείνεται προς τα νότια και τα ανατολικά. Είναι αρκετά μεγάλος και διαμορφωμένος με σαφή οριοθέτηση.
    Ο φέρων οργανισμός της οικίας είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,7μ. στο επίπεδο του υπογείου και 0,6μ. στο επίπεδο του ισογείου και του ορόφου. Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι είναι από οπτόπλινθους. Τα πατώματα είναι ξύλινα, ενώ τα κουφώματα είναι νέα, ξύλινα στο ισόγειο και στον όροφο. Εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν λευκό επίχρισμα. Εξωτερικά υπάρχει εμφανής τοιχοποιία σε όλες τις όψεις του δρόμου.