Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 202

     Ευρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή του οικισμού, κατά μήκος τοπικής οδού. Περιλαμβάνει ένα επίπεδο και λόγω του σχήματός του καλύπτεται με δύο τετράριχτες ξύλινες κεραμοσκεπές στέγες. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εισόδου ισογείου-  μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται περίπου στα 2,7μ. Η χρονολογία κατασκευής του υπολογίζεται γύρω στο 1920. 
   Η κάτοψή του έχει σχήμα Γ και η οικία αποτελείται από 2 όγκους. Ο πρώτος όγκος (μπροστά) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 3,15μ. Χ 6,6μ. Η είσοδος της κατοικίας βρίσκεται 0,30μ. χαμηλότερα απ΄το επίπεδο του δρόμου. Το μέγιστο ελεύθερο ύψος είναι 2,7μ. και παραμένει ίδιο σε όλη την έκταση της κατοικίας. Καλύπτεται με ξύλινη οροφή. Η οικία αρχικά ήταν μονόχωρη. Αργότερα όμως προστέθηκαν κάποιοι εσωτερικοί τοίχοι για τη δημιουργία κάποιων επιπλέον χώρων. Στον πρώτο όγκο οι εσωτερικοί τοίχοι διαμορφώνουν 2 δωμάτια (2 υπνοδωμάτια). Η είσοδος στο επίπεδο αυτό γίνεται με δύο εισόδους, μία στα νότια και άλλη μία στα δυτικά. Η καθεμία οδηγεί στο αντίστοιχο υπνοδωμάτιο. Η νότια είσοδος όμως έχει καταργηθεί.
    Ο δεύτερος όγκος (πίσω) έχει  εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 8μ. Χ 6μ. και ελεύθερο ύψος 2,7μ. Η είσοδος σε αυτό γίνεται από τα νότια που είναι και η κύρια είσοδος της οικίας. Οι εσωτερικοί τοίχοι που προστέθηκαν μεταγενέστερα διαιρούν αυτόν τον όγκο σε  δύο χώρους (καθιστικό-κουζίνα και μπάνιο).
        Ο αύλειος χώρος της οικίας εκτείνεται γύρω απ’τις τρεις πλευρές της οικίας με τον κύριο αύλειο χώρο να βρίσκεται στη νότια πλευρά.  Είναι αρκετά μεγάλος, χωρίς καμία ιδιαίτερη διαμόρφωση, με σαφή οριοθέτηση.
    Ο φέρων οργανισμός της οικίας είναι η ξύλινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,20μ. Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι είναι και αυτοί ξύλινοι. Τo πατώμα είναι ξύλινο, ομοίως και τα κουφώματα. Εξωτερικά όπως και εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν λευκό επίχρισμα.