Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 29

Τοποθετείται στη βόρειο περιοχή του οικισμού σε κοντινή απόσταση από την κεντρική πλατεία. Αποτελεί συγκρότημα δύο κατοικιών σε σχηματισμό Γ. Η μία είναι μονώροφη, ενώ η άλλη αναπτύσσεται σε όροφο αφήνοντας το ισόγειο για αποθήκη.

Το μέγιστο ύψος του διώροφου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εδάφους- μέχρι την άκρη της στέγης, υπολογίζεται 3.80μ.

Το πρώτο επίπεδο έχει εξωτερικό περίγραμμα 6.50μ. x 8.55μ. και ελεύθερο ύψος 2.10μ. Καλύπτεται με ξύλινη οροφή και δεν περιλαμβάνει εσωτερικά χωρίσματα. Φαίνεται ότι αποτελεί κοινή αποθήκη για τις δύο κατοικίες με εξωτερική είσοδο.

Το ανώτερο επίπεδο κρατάει σταθερό το εξωτερικό περίγραμμα και έχει μέγιστο ελεύθερο ύψος 3.20μ. Καλύπτεται από τετράριχτη καλαμωτή κεραμοσκεπή στέγη με ξύλινα δοκάρια. Περιλαμβάνει μια δίχωρη κατοικία με υπνοδωμάτιο και καθιστικό, που διαθέτει τζάκι. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από εξωτερική λίθινη σκάλα.

Το μονώροφο έχει εξωτερικό περίγραμμα 4.60μ. x 7.30μ. και μέγιστο ύψος 3.50μ. Περιλαμβάνει ομοίως μια δίχωρη κατοικία με τζάκι και καλύπτεται από δίριχτη καλαμωτή κεραμοσκεπή στέγη με ξύλινα δοκάρια.

Ο φέρων οργανισμός του συγκροτήματος είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία με πάχος 0,65μ που μειώνεται στον όροφο κατά 0.05μ.

Η εσωτερική τοιχοποιία στις κατοικίες είναι μπαγδατί. Το πάτωμα όπως και τα κουφώματα είναι ξύλινα. Το κτήριο είναι επιχρισμένο εξωτερικά καθώς και στο εσωτερικό των κατοικιών.

Οι όψεις των κατοικιών είναι απλές και συμμετρικές και διαφαίνεται μια τολμηρή εικαστική επεξεργασία με την απόδοση του πράσινου χρώματος στα κουφώματα και κοκκινωπού επιχρίσματος στο χώρο του καθημερινού.

Ο τετράγωνος αύλειος χώρος που δημιουργείται από το σχηματισμό των κατοικιών, απ΄ όπου γίνεται και η είσοδος σε αυτές, προσανατολίζεται νοτιοανατολικά και αποτελεί την μοναδική περιοχή εκτόνωσης των διαμενόντων.