Κροκεές (Τμήμα Β)

Γεωγραφικά Χαρακτηριστικά

Οι Κροκεές τοποθετούνται γεωγραφικά στο κέντρο του νομού Λακωνίας. Συνορεύουν ανατολικά με το δήμο της Σκάλας, βόρεια με το δήμο Θεραπνών, βορειοδυτικά με το δήμο Φαρίδος, δυτικά με το δήμο Σμήνους, νοτιοδυτικά με το δήμο Γυθείου και νότια βρέχονται από τον Λακωνικό κόλπο.
 
Βρίσκονται σε υψόμετρο 307 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 36,8815246568 και γεωγραφικό μήκος 22,545777795.
 
Απέχουν από την Αθήνα 250 χιλ., από τη Σπάρτη 26 χιλ. και από τη Σκάλα περίπου 5 χιλ. Από τους γύρω οικισμούς σημειώνονται οι ακόλουθες χιλιομετρικές αποστάσεις : Ασήμι 4,34 χιλ., Βασιλάκι 5,35 χιλ., Δάφνι: 4,88 χιλ., Κουμάνοι : 4,02 χιλ., Φάρος : 1,67 χιλ.
 
 
ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ
 
 
Τα σημαντικότερα βουνά στο νομό Λακωνίας είναι : ο Ταύγετος (ή Πενταδάκτυλος), ο Πάρνωνας και ο Σαγγιάς (1), που πλαισιώνουν την εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα. Τα δάση τους χαρακτηρίζονται από έλατα, πεύκα και δρύες. Σημαντική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι το πευκόδασος Βασιλακίου.
 
 
ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ
 
 
        Ο Ευρώτας (ευ + ροός) αποτελεί τον βασικό «αιμοδότη» που τροφοδοτεί την λακωνική κοιλάδα, καλύπτοντας τους δήμους της Σκάλας και του Έλους. Πηγάζει από το Αρκαδικό Οροπέδιο, νότια της Μαντινείας, κοντά στη Μεγαλόπολη και διέρχεται μεταξύ των οροσειρών Ταϋγέτου και Πάρνωνα. Κατόπιν, περνάει δίπλα από τη Σπάρτη, διασχίζοντας το νομό Λακωνίας από βορρά προς νότο και χωρίζοντάς τον στα δύο (συνολικό μήκος 90 χιλ.). Οι εκβολές του βρίσκονται στο μυχό του Λακωνικού κόλπου. 
 
        Διαμορφώνει ένα δέλτα μοναδικής φυσικής ομορφιάς με σπάνια οικοσυστήματα, ανήκοντας παράλληλα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura» (2), (3). Από τα νερά του υδρεύονται οικισμοί και αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης στη Λακωνία. Συνεπώς, το έδαφος της ευρύτερης περιοχής χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον, πεδινό και κατά ένα μικρότερο ποσοστό ημιορεινό. Συγκεκριμένα, οι Κροκεές χαρακτηρίζονται από πεδινό έδαφος.
 
   Ο Ευρώτας είναι ποταμός πηγαίου-χιονοβρόχινου τύπου, με πολλές πηγές κατά μήκος της κοίτης του. Χαρακτηριστικές είναι οι πηγές «Κεφαλάρι» στην περιοχή των Κροκεών και «Κεφαλόβρυσο» στην περιοχή του Δαφνίου. Παράλληλα, σημειώνονται και οι εξής βρύσες : «Κουμάνοι» (όπου γίνεται και το γλέντι της Αγίας Παρασκευής), δύο παραδοσιακές βρύσες στην πλατεία των Κροκεών, μία στην τοποθεσία «κοτόπουλα» του Λάγιου, μία στην τοποθεσία «Αυλός» του Δαφνίου και τέλος μία στην περιοχή Λαγκάδια και αυτή του Αγίου Βασιλίου στο Βασιλάκι (4). 
 
       Η βασική απορροή του ποταμού προέρχεται από υπόγειους ορίζοντες αποτελώντας στο παρελθόν ένα πολύ σταθερό ποταμικό σύστημα με γρήγορη ροή. Παλαιότερα, υπήρχαν όλα τα είδη των ψαριών και συχνά αποτελούσαν αντικείμενο αλιευτικής εκμετάλλευσης, τρέφοντας τους τοπικούς πληθυσμούς (5). Στις μέρες μας, λόγω της υπερβολικής υδροληψίας, οι παραπόταμοι δεν διατηρούν νερό το καλοκαίρι και κατά συνέπεια, έχουν εξαφανιστεί πολλά είδη τοπικών πληθυσμών. Παράλληλα, ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των νεανικών ποταμών, με απότομη κλίση και γρήγορη ροή. 
 
     Οι παραπόταμοι του Ευρώτα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες λάσπης και πέτρες, με αποτέλεσμα ο Ευρώτας να χαρακτηρίζεται προσχωματικός. Σημαντικοί παραπόταμοι είναι : Οινούς, Γερακάρης, Μεγάλο Ρέμα, Μαριόρεμα (6). Πλησίον των Κροκεών, εκβάζει ο παραπόταμος Βασιλοπόταμος, ιδιαίτερα σημαντικός για τον τοπική οικονομία.