Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 104

Ευρίσκεται στην δυτική περιοχή του οικισμού, πλησίον του πολιτιστικού κέντρου και της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, στη συμβολή δυο τοπικών οδών. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα (υπερυψωμένο ισόγειο και όροφος) και καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εισόδου υπερυψωμένου ισογείου- μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται στα 7,32μ.

Το χαμηλότερο επίπεδο (υπερυψωμένο ισόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 4,13μ. Χ 0,98μ. Χ 4,72μ. Χ 0,98μ. Χ 4,13μ. Χ 12,75μ. Χ 5,10μ. Χ 1,5μ. Χ 7,88μ. Χ 11,25μ. και ελεύθερο ύψος 3,56μ. Καλύπτεται με οροφή από οπλισμένο σκυρόδεμα, που έχει αντικαταστήσει σήμερα, το άλλοτε ξύλινο πάτωμα. Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι σύγχρονοι και διαμορφώνουν χώρους κατάλληλους για τον παιδικό σταθμό όπου φιλοξενείται εκεί. Έτσι υπάρχουν 8 δωμάτια (χωλ – καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο και 5 δωμάτια). Η είσοδος στο επίπεδο αυτό γίνεται από τα νότια.

Το υψηλότερο επίπεδο (όροφος) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 4,13μ. Χ 0,98μ. Χ 4,72μ. Χ 0,98μ. Χ 4,13μ. Χ 12,75μ. Χ 5,10μ. Χ 1,5μ. Χ 7,88μ. Χ 11,25μ. και ελεύθερο ύψος 3,6μ. Η πρόσβαση σε αυτόν δεν ήταν δυνατή και γι΄ αυτό δεν είναι γνωστό πώς διαμορφώνονται οι λοιποί εσωτερικοί χώροι. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, η σκάλα που οδηγεί προς τον όροφο, βρίσκεται στο εσωτερικό του ισογείου, αλλά είναι προσβάσιμη από τη δική του είσοδο στα ανατολικά, όχι από τα υπόλοιπα δωμάτια του ισογείου. Από τα δυτικά, υπάρχει δευτερεύουσα κλίμακα και είσοδος, που οδηγεί στον όροφο και εν συνεχεία στο επίπεδο της στέγης.

Διαμορφώνονται σύγχρονοι εξώστες (μπαλκόνια) κατά μήκος της νότιας και βόρειας όψης, που έχουν αντικαταστήσει παλαιότερους, όπως φαίνεται από τα ανοίγματα.

Ο αύλειος χώρος της οικίας διαμορφώνεται περιμετρικά της οικίας στα νότια, ανατολικά και βόρεια. Είναι αρκετά μεγάλος, αφού περιλαμβάνει και χώρο για στάθμευση αυτοκινήτου και είναι σαφώς οριοθετημένος. Κατά το ήμισυ είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για χρήση από τον παιδικό σταθμό.

Ο φέρων οργανισμός της οικίας είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία, ενισχυμένη με σενάζ στο ύψος της στέγης. Το πάχος της είναι 0,65μ. στο επίπεδο του ισογείου και 0,60μ. στο επίπεδο του ορόφου. Οι εσωτερικοί διαχωριστικοί τοίχοι είναι από οπτόπλινθους. Τα πατώματα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και τα κουφώματα είναι ξύλινα στο ισόγειο και αλουμινίου στον όροφο. Οι εξώστες του ορόφου είναι από μπετόν. Εσωτερικά, οι τοίχοι φέρουν λευκό επίχρισμα, ενώ εξωτερικά είναι εμφανής η επιμελημένη λίθινη τοιχοποιία με σύγχρονο αρμολόγημα από τσιμεντοκονία.