Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 241

Ευρίσκεται στη δυτική περιοχή του οικισμού πλησίον της κεντρικής πλατείας και του κεντρικού άξονα της Εθνικής οδού Στεφανιάς - Κροκεών. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα και καλύπτεται από τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη, που αντικατέστησε την παλαιά. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εδάφους- μέχρι την κεραμοσκεπή είναι 7.08μ.

Το χαμηλότερο επίπεδο έχει εξωτερικό περίγραμμα 9.14μ. x 17.30μ., ελεύθερο ύψος 3.60μ. και καλύπτεται από ξύλινο πάτωμα. Αποτελείται από τρείς κύριους χώρους με ανεξάρτητες εισόδους, χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους (εργαστήριο ξυλουργικής, κλιμακοστάσιο, αποθήκη). Το εργαστήριο είναι τρίχωρο με μπαγδατί εσωτερική τοιχοποιία και διαθέτει εφτά εισόδους που εξυπηρετούν όλους τους εσωτερικούς του χώρους (τρείς επί του δρόμου και τέσσερις πλευρικά). Ο χώρος αυτός και ο χώρος του κλιμακοστασίου καλύπτονται από κοινού με ξύλινο οροφή, που έχει αντικαταστήσει την παλαιά. Ο αποθηκευτικός χώρος που βρίσκεται στην βορεια πλευρά του κτηρίου στεγάζεται με πλάκα σκυροδέματος, που αποτελεί βατό δώμα για τον όροφο.

Το ανώτερο επίπεδο έχει το ίδιο εξωτερικό περίγραμμα και μέγιστο ύψος 5.20μ. Στο επίπεδο αυτό, τα εσωτερικά χωρίσματα είναι μεταγενέστερα και δημιουργούν τέσσερα δωμάτια. Ο όροφος εκτονώνεται σε εξώστες στην κύρια όψη και την πλευρική και στο βόρειο δώμα. Οι εξώστες αποτελούνται από λεπτή πλάκα σκυροδέματος υποστηριζόμενη είτε από μεταλλικά είτε από γύψινα φουρούσια. Επιπλέον, υπάρχει προσθήκη χώρου στο βορειοδυτικό τμήμα του ορόφου που υποστηρίζεται από υποστυλώματα σκυροδέματος.

Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0,70μ στο κάτω επίπεδο και 0,63μ στο άνω. Το πάτωμα όπως και τα κουφώματα είναι ξύλινα. Επιχρίσματα το κτήριο διαθέτει εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.

Ο αύλειος χώρος της οικίας διαμορφώνεται κυρίως προς τα βορειοδυτικά, ενώ από τα νοτιοδυτικά διαμορφώνεται ένας αύλειος διάδρομος, που τον συνδέει με το κεντρικό δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η κεντρική είσοδος.

Η όψη είναι συμμετρική και διαθέτει πλούσια διακοσμητικά στοιχεία με νεοκλασικές επιρροές, ένα εκ των οποίο αναγράφει την ημερομηνία κατασκευής (1932).