Κροκεές (Τμήμα Β)

Κτήριο 314

Ευρίσκεται στην νότια περιοχή του οικισμού, πλησίον της κεντρικής πλατείας και του πλατώματος της παιδικής χαράς και κατά μήκος του κεντρικού άξονα της Εθνικής οδού Στεφανιάς –Κροκεών. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα (ισόγειο και όροφος) και καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Το μέγιστο ύψος του κτηρίου από τον περιβάλλοντα χώρο –επίπεδο εδάφους- μέχρι την κεραμοσκεπή υπολογίζεται στα 9,33 μ.

Το χαμηλότερο επίπεδο (ισόγειο) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 14,20 Χ 12,20μ. Χ 10μ. Χ 2.30μ. Χ 4,20μ. Χ 9.90μ. Έχει ελεύθερο ύψος 5,23μ. και καλύπτεται με ξύλινη οροφή. Σε αυτό διαμορφώνονται εμπορικά καταστήματα. Η πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο ήταν αδύνατη και γι΄ αυτό δεν είναι γνωστό αν έχει άλλους εσωτερικούς διαχωριστικούς τοίχους, ούτε και η ακριβής τοποθεσία της σκάλας, που βαίνει στον όροφο. Στο ύψος του πατώματος του ορόφου υπάρχει μεταλλικό στέγαστρο, νεοκλασικής μορφής, που περιτρέχει τις 2 όψεις του κτηρίου που βλέπουν προς το δρόμο.

Το υψηλότερο επίπεδο (όροφος) έχει εξωτερικό περίγραμμα διαστάσεων 14,20μ. Χ 12,20μ. και ελεύθερο ύψος 3,9μ. Λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε αυτό δεν είναι γνωστό πώς διαμορφώνεται εσωτερικά. Καλύπτεται από την τετράριχτη στέγη, ενώ προς τα βόρεια και τα δυτικά, διαμορφώνονται μικροί νεοκλασικίζοντες εξώστες από μπετόν που έχουν αντικαταστήσει τους παλιούς (συνολικά 4). Στη ΝΑ γωνία του κτηρίου διαμορφώνεται μικρός εξώστης που αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη, βατός στο επίπεδο του ορόφου, που στηρίζεται με υποστύλωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ο αύλειος χώρος της οικίας διαμορφώνεται προς τα νότια και τα ανατολικά (σχήμα Γ). Είναι σαφώς οριοθετημένος και η είσοδος σε αυτόν γίνεται από τα ανατολικά.

Ο φέρων οργανισμός της οικίας είναι η λίθινη περιμετρική τοιχοποιία. Το πάχος της είναι 0.80μ. στο επίπεδο του ισογείου και 0.70μ. στο επίπεδο του ορόφου. Τα πατώματα, όπως και τα κουφώματα είναι ξύλινα. Εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν λευκό επίχρισμα, ενώ εξωτερικά σε όλο το κτήριο είναι εμφανής η λίθινη επιμελημένη τοιχοποιία, με αρμολόγημα τσιμεντοκονιάματος και περιμετρικά σενάζ.