Αγιος Ιωάννης

Αποτύπωση 08: Οικία Κας Σκάγκου Α.

Όψη Δρόμου Οικίας κ. Σκάγκου ΑγγελικήςΚύρια Όψη Οικίας κ. Σκάγκου ΑγγελικήςΠλάγια Όψη Οικίας κ. Σκάγκου Αγγελικής

Το κτήριο τοποθετείται κάθετα στις υψομετρικές, με την στενή του πλευρά προς τη θέα. Αρχικά ήταν διώροφο ορθογώνιο “μακρυνάρι”, ενώ μετά από επεμβάσεις είναι τύπου “Γ”.

Η πρόσβαση επιτυγχάνεται από μικρή προστατευμένη περιμετρικά αυλή και η εξωτερική είσοδος στον όροφο φαίνεται να μην χρησιμοποιείται, ενώ παραμένει η γωνιακή σκάλα, κάθετη στο μακρυνάρι.

Επειδή κατοικείται σε μόνιμη βάση από τη στιγμή δημιουργίας του γύρω στα 80-100 χρόνια πριν, η λειτουργική διάρθρωση των χώρων του διαφοροποιείται συγκριτικά με το αρχικό πρότυπο. Στο ισόγειο, δηλαδή, έχει γίνει μόνιμος διαχωρισμός του καμαρόσκεπου τμήματος από το υπολοίπο με την ξύλινη οροφή και πλέον χρησιμοποιούνται ως αποθήκη και ως υπνοδωμάτιο αντίστοιχα.

Η επέκταση στο ισόγειο λειτουργεί ως κουζίνα και καθιστικό, ενώ έχει προστεθεί εξωτερικά κι ένα μπάνιο. Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται εσωτερικά με ξύλινη σκάλα, η οποία καταλήγει σε καταπακτή στο ξύλινο πάτωμα. Ο όροφος διατηρεί την τυπική τρίχωρη τυπική διάρθρωση. Το παλιό τζάκι έχει κλείσει και ένα νέο υπάρχει στον χώρο του καθιστικού. Η στέγη διατηρεί τα χαρακτηριστικά του τύπου, παραμένοντας ξύλινη, τρίριχτη με αέτωμα και επικάλυψη κεραμιδιών.

Τα αρχικά στοιχεία του κτηρίου παραμένουν πέτρινα, ενώ η επέκταση έιναι από μπετόν. Υφίσταται εξωτερικό και εσωτερικό επίχρισμα που αποκρύπτει την πέτρα και είναι βαμμένο (λαδί και λευκό αντίσοτιχα). Τα ανοίγματα διατηρούν κατά κύριο λόγο τις θέσεις και τις διαστάσεις τους, με μόνη απόκλιση μία διάνοιξη μπαλκονόπορτας στο χώρο το υπνοδωματίου στο ισόγειο, στη θέση ενός παλιού παραθύρου. Τα κουφώματα στον όροφο είναι ξύλινα, παλαιότερα, ενώ στο ισόγειο ξύλινα χειροποίητα νέα.

Η τομή και φωτογραφίες του εσωτερικού δεν είναι δυνατόν να παρατεθούν, λόγω παράκκλησης σεβασμού της ιδιωτικότητας του κατοίκου.