Αγιος Ιωάννης

Τοιχοποιίες

Λεπτομέρεια ΤοιχοποιίαςΤοιχοποιία σε διαφορετικές φάσεις (αριστερά προγενέστερη(, ορατή από την διαφορά χρώματος κονιάματος και της μεγαλύτερης φθοράς της πέτραςΣυνύπαρξη διαφορετικών τεχνοτροπιών: Ημικυλινδρική Απόληξη αρχικού αλωνιού, νεότερη λιθοδομή και τσιμεντόλιθοι για την δημιουργία σκάλαςΣυναρμογή Γωνιόλιθων, Οικία Κ. ΚαπελλέρηΣυναρμογή Γωνιόλιθων και Απότμηση της κάτω γωνίας για την ευκολότερη διέλευση ζώωνΣυναρμογή Γωνιόλιθων, κτήριο οικισμούΕκτεθειμένη Παρειά Περιμετρικού Στηθαίου Λιακού, Κενό ΣπίτιΕκτεθειμένη Παρειά Μαντρότοιχου με αργολιθοδομή και κονίαμαΣυναρμογή Γωνιολίθων και ΑρμολόγησηΣυναρμογή Γωνιολίθων, Προσαρμογή σε έδαφος με κλίση, Χρήση Επιχρίσματος με χαρακτηριστικό χρώμα ΏχραςΣυναρμογή Μικρότερων Λίθων με χρήση Επιχρίσματος χαρακτηριστικού χρώματος ΏχραςΔημιουργία Χαμηλού Τοίχου με ελάχιστα λαξευμένους Ογκόλιθους και έντονη χρήση Ασβαστοκονίαματος

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΤΟΙΧΠΟΙΙΕΣ

Κύριο υλικό κατασκευής των τοιχοποιών είναι η πέτρα, που ίσως να προέρχεται απο το βραχώδες ανάγλυφο. Ακολουθείται ακανόνιστο σύστημα δομής, που ανάλογα με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται και την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι λίθοι, διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

Ημιλαξευτή λιθοδομή: αποτελεί τον συνηθισμένο τύπο τοιχοποιίας στην περιοχή και κατασκευάζεται από μισολαξευμένες πέτρες και ισχυρό συνδετικό κονίαμα, με μεγαλύτερη ή μικρότερη αρμολόγηση

Λαξευτή λιθοδομή: χρησιμοποιούνται σε αυτή μεγαλύτεροι ή μικρότεροι λίθοι, οι οποίοι λαξεύονται σε όλες τις παρειές για να συναρμοστούν πλήρως. Λόγω ισχυρής σύνδεσης και υψηλής στατικότητας, αξιοποιούνται στους γωνιόλιθους, αφού οι γωνίες είναι το δομικά απαιτητικότερο τμήμα της κατασκευής.

Αργολιθοδομή: κατασκευάζεται από αργούς λίθους, ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένους και ισχυρό συνδετικό κονίαμα. Εντοπίζεται κυρίως σε βοηθητικούς χώρους ή μάντρες.

Ξερολιθιά: κατασκευασμένη από ακατέργαστους λίθους, τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς συνδετικό κονίαμα. Συναντώνται κυρίως σε εξωτερικές μάντρες.

Αναλυτικότερα, η τοιχοποιίες είναι, κατα κύριο λόγο δίστρωτες. Αποτελούνται, δηλαδή, από δύο παρειές κατακόρυφων στρώσεων λίθων οι οποίες δημιουργούν μεταξύ τους ένα κενό που πληρώνεται με αδρανή, θραύσματα υλικών, χώμα, λάσπη, και συνδετικό κονίαμα. Οι εξωτερικές αυτές παρειές είτε μένουν ανεπίχριστες, είτε επιχρίονται με κονίαμα. Οι λιθοδομές, λόγω ισχυρής στατικότητας, χρησιμοποιούνται ως φέροντες εξωτερικοί τοίχοι, η σύνδεση των οποίων μπορεί, εκτός απο γωνιόλιθους, να ενισχύεται και με ξυλοδεσιές. Οι εσωτερικές τοιχοποιίες μπορεί να είναι επίσης από λιθοδομή ή και από οπτοπλινθοδομή.