Αγιος Ιωάννης

Αποτύπωση 02: Κτήριο Ελενίτ

Πίσω ΌψηΤοποθέτηση κτιρίου σε σχέση με τον δόμο και τα γειτονικά (υψομετρική διαφορά)Όψη Κτηρίου Ελενίτ απο τον δρόμο - Παρατήρηση μικρού ύψους από αυτόν & πηγαδιού

Το κτήριο αποτελεί παράδειγμα του τύπου 1, στο οποίο γίνεται προσαρμογή στις υψομετρικές και προκύπτει ένα διώροφο κτίσμα στον μπροστινό δρόμο και ένα μονώροφο στον πίσω. Θεμέλια της οικίας και μέρος του υπογείου αποτελεί ο ίδιος ο βράχος, στον οποίο εδράζεται. 

Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποτυπώθηκε μόνο εξωτερικά, οπότε σημειώθηκαν ελάχιστα στοιχεία για αυτό. Ο κύριος λόγος αποτύπωσής του ήταν η σχέση του με τον πίσω δρόμο, καθώς ακόμα και η καμινάδα με το αέτωμα έρχεται στο ύψος ενός ανθρώπου, διαφοροποιώντας το έντονα από τα γειτονικά αμιγώς διώροφα.

Το υλικό κατασκευής είναι η πέτρα, αλλά στην περίπτωση αυτή είναι επιχρησμένη εξωτερικά και γίνεται αφανής.

Το κτήριο διατηρεί την τυπική ξύλινη τρίρριχτη στέγη με αετωμα στην μία πλευρά και κάλυψη από κεραμίδια, όπως επίσης και το τζάκι στην αρχική του θέση.

Ενδιαφέρον στοιχείο του κτηρίου, που αποτυπώνεται και στην κάτοψη, είναι η ύπαρξη εξωτερικού ξυλόφουρνου σε επικοινωνία με τον εξωτερικό τοίχο προς την πλευρά του δρόμου, που δημιουργεί ένα τερτατοκυκλικό χώρο.