Αγιος Ιωάννης

Αποτύπωση 03: Οικία Κ. Καπελλέρη

Κεντρική Όψη Οικίας Κ.ΚαπελλέρηΚύρια Όψη Οικίας Κ. ΚαπελλέρηΠλάγια Άποψη Οικίας κ. ΚαπελλέρηΠλάγια Άποψη Οικίας κ. Καπελλέρη

Πρόκειται για ένα αρκετά ιδιαίτερο κτήριο, με ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο δομικού συστήματος όσο και χρήσεων. Αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά την τοποθέτηση του στο ανάγλυφο, αφού βρίσκεται παράλληλα στις υψομετρικές, χρησιμοποιώντας στο ισόγειο δύο αντιστηριζόμενες καμάρες. Ωστόσο το γενικό σχήμα κάτοψης παραμένει το ορθογώνιο -”μακρυνάρι”, θυμίζοντας περισσότερο τον πλατυμέτωπο τύπο, λόγω σχέσης με ανάγλυφο.

Υπήρξε χαρακτηριστικό κτήριο φιλοξενίας εμπορικών δραστηριοτήτων, ήδη από την αρχή της ύπαρξής του, στεγάζοντας στον ένα χώρο του ισόγειό αρχικά ταβέρνα και καφενείο, που κάλυπτε τις ανάγκες του χωριού. Αργότερα μετατράπηκε σε τσαγκαράδικο και ύστερα τοπικό παντοπωλείο, ενώ ο άλλος χώρος χρησιμοποιόυταν ως  αποθήκη, για βαρέλια κρασιού και λαδιού καθώς και γεωργικών ή παραγωγικών μηχανημάτων.

Ο όροφος χρησιμοποιούταν ανέκαθεν ως κατοικία, η οποία, όμως, εμφανίζει κάτοψη με διαφορετική διάταξη από αυτές που παρατηρήθηκαν στον υπόλοιπο οικισμό. Πρόκειται για τρίχωρη κατοικία, με ξύλινο πάτωμα και ευθύγραμμα παραταγμένους χώρους, με σειρά αριστερά προς τα δεξιά, σάλα με τζάκι, κουζίνα και υπνοδωμάτιο που συνδέονται μεταξύ τους μέσω διαδρόμου.Στον χώρο της σάλας υπάρχει τζάκι, το οποίο, όμως, δεν δημιουργεί τρίριχτη στέγη με αέτωμα, αλλά ξύλινη τετράριχτη, που καλύπτεται με κρεραμίδια.

Το υλικό της αρχικής κατασκευής είναι πέτρα, ενώ χρησιμοποιείται ξύλο για το πατάρι και την στέγη. Οι αργότερες εξωτερικές προσθήκες (κοτέτσι και τουαλέτα) έγιναν με οπλισμένο σκυρόδεμα.

Διαθέτει πληθώρα ανοιγμάτων, δημιουργημένα με θολίτες λίθους ή ξύλινα και λίθινα πρέκια, ενώ τα κουφώματα διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή κατασκευής, το υλικό και την λειτουργία τους.

Η αυλή που φαίνεται να διέθετε η οικία παραχωρήθηκε για την διάνοιξη δρόμου, μετατρέποντάς την όμως σε νησίδα.