Αγιος Ιωάννης

Αποτύπωση 06: Αρχοντικό Ερείπιο

Κεντρική ΌψηΚύρια Όψη Αρχοντικού ΕρειπίουΆποψη Ερειπίου από τον ΔρόμοΆποψη Ερειπίου από χαμηλότερο δρόμοΛεπτομέρεια Παραθύρων και Τοιχοποιίας Αρχοντικού Ερειπίου

Ίσως το αρχοντικό του χωριού, αυτό το κτήριο τοποθετείται στο ψηλότερο σημείο του οικισμού, απολαμβάνοντας την θέα του βράχου της Μονεμβασιάς. Πρόκειται για πολυτελής κατασκευή που, όμως, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ερειπίου. Προσανατολίζεται κάθετα στις υψομετρικές όπως συνηθίζεται. Η είσοδος γίνεται από την πλευρά που βλέπει στην αυλή, η οποία διαθέτει βοηθητικά στοιχεία, όπως φούρνος και στεγασμένο πηγάδι.

Είναι διώροφο, τρίχωρο, τύπου “Γ”, το οποίο στο ισόγειο διαθέτει καμάρα, με την χαρακτηριστική οπή, και ξύλινο ταβάνι. Τα στοιχεία αυτά διαχωρίζονται μεταξύ τους με την επιπλεόν πλήρωση της καμάρας με λίθινο τοίχο. Στην επέκταση του ισογείου δεν παρουσιάζονται ιδαίτερα δομικά ή λειτουργικά χαρακτηριστικά, παρά μόνο μία μεταγενέστερη επέμβαση με οροφή από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η είσοδος στον όροφο γίνεται με σκάλα παράλληλη στο “μακρυνάρι”, η οποία καταλήγει στο λιακό. Η διάρθρωση της κάτοψης ορόφου γίνεται σε τρεις χώρους, έναν διημέρευσης με τζάκι και δύο κάμαρες (υπνοδωμάτια), καθώς υπάρχει και μικρός προθάλαμος. Η στέγη δεν σώζεται, καθώς η κατοικία χτυπήθηκε δύο φορές από κεραυνό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, αλλά φαίνεται ότι ήταν ξύλινη με κεραμίδια που στερεώνονταν με συνδετικό κονίαμα πάνω σε καλάμια, καρφωμένα στους ξύλινους αμοίβοντες.

Το κτίριο είναι λίθινο, ελαφρώς επιχρισμένο με κονίαμα σε χρώμα ώχρας, μόνο στους αρμούς και δεν φέρει ξυλοδεσιές, γεγονός που έγινε αντιληπτό αφού οι γωνιακοί τοίχοι είχαν απομακρυνθεί. Τα ανοίγματα μοιράζονται σε τρεις πλευρές και τα κουφώματα είναι μεταγενέστερα μεταλλικά, τοποθετημένα στο κέντρο του περβαζιού.