Αγιος Ιωάννης

Εξέλιξη - Ανάπτυξη

Χάρτης Εξελικτικής Πορείας Οικισμού

ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

 

Το πρώτο συνονθύλευμα σπιτιών άρχισε να δημιουργείται στο “πάνω χωριό”, λόγω της ύπαρξης νερού, με αποτέλεσμα την σταδιακή δημιουργία πηγών στο δημόσιο χώρο, πέραν των ιδιωτικών στερνών στα υπόγεια των σπιτιών. Ελάχιστα από αυτά τα σπίτια έχουν απομείνει, μερικά έχουν αλλάξει μορφή ή αλλοιωθεί εντελώς, ακόμα και γκρεμιστεί. Γύρω από αυτόν τον πυρήνα άρχισε η επέκταση του χωριού, σε περίπου ακτινωτή μορφή, ενώ με την χάραξη της κεντρικής αρτηρίας, που καταλήγει από την μία Μονεμβασία και από την άλλη Μολάους, ο τρόπος επέκτασης του χωριού μετατράπηκε σε γραμμικός, λόγω της ανάπτυξης του οδικού δικτύου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δημιουργήθηκαν ομάδων οικιών και μερικών καταστημάτων (ταβέρνα, φούρνος, καφενεία) εκατέρωθεν του κεντρικού αυτού δρόμου. Πλέον πυρήνας του οικισμού, όπως σε κάθε ελληνικό χωριό, είναι η εκκλησία, που λειτουργεί σαν πυκνωτής των κατοίκων και αφορμή συγκέντρωσης, ειδικά στο πανηγύρι, αφού και οι δράσεις του πολιτιστικού συλλόγου αφορούν, κυρίως, θρησκευτικός εορτασμούς. 

 

Την περίοδο της  Γερμανικής Κατοχής πολλά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, οδηγώντας σε ελάχιστες διασωζόμενες παραδοσιακές οικίες, οι περισσότερες στον αρχικό πυρήνα του οικισμού, και σε ανέγερση καινούργιων με νέα υλικά (μπετόν), πολλά εκ των οποίων μιμούνται τις τεχνικές πέτρας αλλά σίγουρα διαφέρουν αρκετά από αυτήν. Σε αυτό το φαινόμενο συνετέλεσε και η περίοδος της Χούντας, όπου δημιουργήθηκαν οι χαρακτηριστικές εξωτερικές τουαλέτες, αλλά και καινούργια σπίτια με μεγαλεπίβολες ή και ματαιόδοξες βλέψεις, που είτε με το μέγεθος τους είτε με τον τρόπο κατασκευής και επένδυσης τους αλλοιώνουν ριζικά τον χαρακτήρα του οικισμού. 

 

Στην σημερινή εποχή, ενώ παρατηρείται εγκατάλειψη του χωριού από τους αυτόχθονές του, εντοπίζεται το φαινόμενο της αγοράς και ανακαίνισης παραδοσιακών σπιτιών από Γάλλους, Γερμανούς και Άγγλους, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και να ενταχθούν οι ίδιοι στον οικισμό, μαθαίνοντας της (την ελληνική) γλώσσα και ερχόμενοι σε επαφή με τους κατοίκους.