Αγιος Ιωάννης

Αποτύπωση 07: Κενό Κτήριο με Λιακό

Κεντρική Όψη Κτηρίου με ΛιακόΤμήμα Κεντρικής Όψης Κτηρίου με Λιακό (1)Τμήμα Κεντρικής Όψης Κτηρίου με Λιακό (2)Τμήμα Κεντρικής Όψης Κτηρίου με Λιακό (3)Αεροφωτογραφία Κτηρίου με Λιακό

Το κτήριο τοποθετείται κάθετα στις υψομετρικές και είναι τύπου "Γ", φέροντας την χαρακτηριστική επέκταση με το λιακό. Σε λιθανάγλυφο σημειώνεται η χρονολογία κατασκευής του, η οποία ανέρχεται στο 1933. Αποτυπώθηκε εσωτερικά μόνο στο ισόγειο, αφού δεν ήταν δυνατή η είσοδος στον όροφο. Η οικία προσανατολίζεται κάθετα στις υψομετρικές

Ακολουθώντας τα τυπολογικά πρότυπα, φέρει καμάρα στο ήμισυ του ισογείου και ξύλινο ταβάνι στο υπόλοιπο. Η καμάρα που φυλάσσονταν τα ζώα χωρίζεται στα δύο με πέτρινο τοίχο. Η επέκταση με λιθοδομή στους τοίχους και μπετονένιο δώμα στεγάζει την κουζίνα. Ο όροφος, αν και δεν αποτυπώθηκε εσωτερικά φαίνεται ότι είναι δίχωρος, με έναν χώρο διημέρευσης και μία κάμαρα, υπόθεση που έγινε από την διάρθρωση των ανοιγμάτων και τα υπόλοιπα κτίσματα παρόμοιας τυπολογίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράδοξο της ύπαρξης μόνο τεσσάρων σκαλιών για πρόσβαση στο λιακό, γεγονός που προκύπτει από την φυσική κλήση του βράχου, η οποία δημιουργεί σημαντική υψομετρική διαφορά.

Το υλικό κατασκευής του αρχικού κτιρίου, εκτός της οροφής της επέκτασης, είναι πέτρα, πιθανότατα η λαξευτή τοπική από τον βράχο. Επίσης, ο νεροχύτης της κουζίνας προέκυψε από λάξευση ενός ογκώδους μονόλιθου, ο μόνος που εντοπίστηκε στον οικισμό. Η στέγη είναι ξύλινη με επικάλυψη από κεραμίδια και διατηρείται στην αρχική της μορφή. Σημαντικό στοιχείο της ασχολίας των ιδιοκτητών ήταν η μελισσοκομία, εφ'όσον βρέθηκαν μελίσσια στον περίβολο του κτηρίου.

Το ισόγειο διαθέτει μόνο ένα άνοιγμα, λόγω βράχου, ενώ ο όροφος διαθέτει από δύο ανοίγματα, στην μακριά και στην μικρή πλευρά.

Η τομή του κτηρίου δεν υλοποιήθηκε, καθώς δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση στον όροφο.