Αγιος Ιωάννης

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Ο οικισμός του Αγίου Ιωάννη οριοθετήθηκε  βάσει του ΦΕΚ304- 19/04/1988.

Περιληπτικά, ο οικισμός χαρακτηρίζεται ως ενδιαφέρον, περιαστικός, μη παραλιακός και μη τουριστικός, στάσιμης δυναμικότητας, συνεκτικός ως προς την διασπορά του και μεσαίου μεγέθους.

Όσο αναφορά τα κτίσματα σημειώνεται ακόμα ότι πρέπει να είναι μονώροφα ή διώροφα, χωρίς να ξεπερνούν τα 7,5 μέτρα, εκτός αν πρόκειται για στέγη έως 2 μέτρων, η οποία θα είναι τετράριχτη, κλίσης 30% προεξοχής 0,15 μέτρα με βυζαντινού ύφους κεραμίδι. Οι εξωτερικές επιφάνειες πρέπει να είναι χρώματος άσπρου ή ώχρας, με επίχρισμα τριπτό ή πεταχτό. Στον πρώτο όροφο επιτρέπονται ανοιχτά ακάλυπτα μπαλκόνια, πλάτους μέχρι 1 μέτρο και μήκους μέχρι 3 μέτρα. Χαγιάτι μπορεί να κατασκευαστεί στο ισόγειο, στην όψη του κτιρίου, όπου βρίσκεται η κυρία είσοδος, μέχρι 2 μέτρων και μήκους 3 μέτρων, συνδυασμένο με ανοιχτή σκάλα προς τον όροφο.

Στον οικισμό, ωστόσο, παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις από τις παραπάνω κωδικοποιήσεις, όχι τόσο όσο αφορά το ύψος, αλλά λόγω της ύπαρξης δώματος και της χρήσης επιχρισμάτων διάφορων χρωμάτων (ροζ, πράσινο).