Αγιος Ιωάννης

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

ΕΤΟΣ

ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

1991

488

2001

512

2011

425

 

ΕΤΟΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

1991

508

2001

557

2011

478

 

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Το κτιριακό απόθεμα του χωριού, αλλά και η ύπαρξη αρκετών καφενείων και ταβερνών υποδηλώνουν ότι στο παρελθόν ο οικισμός ήταν αρκετά ενεργός. Πλέον αυτό δεν ισχύει, καθώς λόγω αστυφιλίας και αναζήτηση εργασίας εκτός των γεωργικών ή κτηνοτροφικών ασχολιών οι νεότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τον Άγιο Ιωάννη και εγκαταστάθηκαν σε μεγαλύτερους οικίσμους του δήμου Μονεμβασίας, κυρίως στην Γέφυρα. Αυτό οδηγεί σε μια εικόνα ερήμωσης και γήρανσης του πληθυσμού, ειδικά τον χειμώνα, που μεταβάλλεται ελάχιστα το καλοκαίρι, με την επιστροφή μερικών κατοίκων για παραθερισμό. 

 

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι κυριότερες ασχολίες του πληθυσμού είναι αγροτικές, είτε κτηνοτροφικές, είτε κυρίως γεωργικές, καλλιεργόντας ελιές και αμπέλια και παράγοντας στην συνέχεια λάδι, κρασί και μέλι. Μαρτυρίες υπήρξαν, ακόμα, για ενασχόληση των ανδρών με το εμπορικό ναυτικό, σε αναζήτηση γρήγορου κέρδους και διαφυγής από τα στενά όρια του χωριού, παρά την δυσκολία του επαγγέλματος στο παρελθόν. Μία ακόμη πρόσοδος για μερικούς κατοίκους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η εστίαση, με 3 καφενεία και 2 ταβέρνες, αποτέλεσμα και τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Μονεμβασιάς. 

 

Ιδιαίτερη σημασία για το οικισμό κατέχει, προφανώς, ο πολιούχος άγιός του, δηλαδή ο Άγιος Ιωάννης Μονεμβασίας που αποτελεί το κεντρικότερο σημείο του, και γιορτάζεται στις 08 Μαΐου με πανηγύρι και συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου , που απαρτίζεται κυρίως από τις γυναίκες του χωριού.

 

Δυστυχώς, για την κάλυψη των αναγκών του, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καταφεύγει στην Μονεμβασία και στους Μολάους, αφού οι ελλείψεις σε θέσεις εργασίας, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση (λειτουργία μόνο Νηπιαγωγείου) και αγορά προϊόντων είναι αρκετά αισθητές.


 

 

Ελαιώνες
Ελαιώνες
Κτηνοτροφία
Κτηνοτροφία
Οικιακά Σκεύη
Οικιακά Σκεύη
Μελίσσι
Μελίσσι