Αγιος Ιωάννης

Αποτύπωση 04: Κενό Τρίχωρο

Αεροφωτογραφία Ερειπίου Τρίχωρου (Ανάδειξη Έντονης Γωνίας με γειτονικό Κτίσμα)Εξωτερική Άποψη ΕρειπίουΕσωτερική Άποψη Χώρου Διημέρευσης ΕρειπίουΕσωτερική Άποψη Εξώπορτας Ερειπίου

Το κτήριο τοποθετείται κάθετα στις υψομετρικές, με την μακριά του πλευρά να εφάπτεται στην άκρη του δρόμου. Η είσοδος του, όμως, ορίζεται στην προστατευμένη από τον δρόμο αντίστοιχη πλευρά. Χαρακτηρίζεται ως κενό σε κακή κατάσταση διατήρησης, διατηρεί όμως πολλά αυθεντικά χαρακτηριστικά του τύπου του.

Είναι διώροφο, τρίχωρο ορθογώνιο “μακρυνάρι”, με ελάχιστες προσθήκες ή αλλοιώσεις, αφού η κακή του κατάσταση δηλώνει μία παύση στον χρόνο. Το κατώτερο τμήμα είναι ελάχιστα ημιυπόγειο, με καμάρα κατά το ήμισυ και ξύλινο πατάρι, χωρίς ανοίγματα και εσωτερική σύνδεση με τον όροφο. Οι χρήσεις του ήταν για αποθήκευση τροφίμων και στέγαση ζώων, αφού εντοπίστηκαν εναπομείναντα πήλινα πιθάρια και ξύλινη ταϊστρα ζώων. Η είσοδος στον όροφο γίνεται από λιθόκτιστη σκάλα παράλληλη προς το "μακρυνάρι".

Η διάρθρωση της κάτοψης του ορόφου γίνεται σε  τρεις κύριους χώρους και έναν μικρό προθάλαμο. Εμφανής ήταν η χρήση του βορειοδυτικού ως χώρος διημέρευσης της οικογένειας με έντονη την παρουσία τζακιού. Οι υπόλοιποι δύο ήταν κάμαρες (υπνοδωμάτια), με την μεγαλύτερη να λειτουργεί και ως σάλα σε ειδικές περιπτώσεις.

Η στέγη είναι ξύλινη, με ζευκτά και φέροντες αμοίβοντες, καλάμια ως ενδιάμεση στρώση για την τελική επικάλυψη με κεραμίδια.

Τα ανοίγματα βρίσκονται σε τρεις παρειές του κτηρίου -εκτός αυτής που φέρει το τζάκι. Έχουν ξύλινα κουφώματα και παντζούρια.

Η κατοικία είναι χτισμένη από πέτρα, οι τοίχοι της οποίας γίνονται παχύτεροι προς τα θεμέλια. Είναι επιχρισμένη και βαμμένη εσωτερικά και εξωτερικά, επικαλύπτοντας την πέτρα, εκτός κάποιων σημείων του κατώτερου χώρου.

Η τομή δεν παρατίθεται εδώ, καθώς το συγκεκριμένο κτήριο έχει αποτυπωθεί αξονομετρικά στην ενότητα Τοπικό Δομικό Σύστημα.