Αγιος Ιωάννης

Καταγραφή των Κτισμάτων

Χάρτης Καταγραφής των Παραδοσιακών ΚτιρίωνΧάρτης Καταγραφής Χρήσεων Κτισμάτων του Οικισμού

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ & ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Ο ιστορικός πυρήνας του οικισμού βρίσκεται περίπου στο κέντρο της σημερινής του μορφής, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που προαναφέρθηκαν. Τα κτίρια αυτά είναι στην συντριπτική πλειονότητα κατοικίες, με πανομοιότυπη μορφή (λιθόκτιστο μακρυνάρι ανωγοκάτωγο προσαρμοσμένο στις υψομετρικές), ενώ τα παλαιότερα κτίσματα του οικισμού, που μας υποδείχθηκαν από τους κατοίκους, έχουν υποβληθεί σε αλλαγές. Συγκεκριμένα, από τα δύο παλαιότερα το πρώτο έχει υποστεί επεκτάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ το δεύτερο έχει γκρεμιστεί και την θέση του έχει πάρει η πλατεία του χωριού, με το καφενείο και την χαρακτηριστική μουριά, προσδίδοντας μία νέα ιστορικότητα στο κτίσμα. (Οι φωτογραφίες αυτών των κτισμάτων παρατίθενται στην ενότητα Οικιστική συγκρότηση> Η δομή του οικισμού> Επιμέρους οικιστικές ενότητες> Ειδικά κτίσματα του πολεοδομικού ιστού)

 

 Όσον αφορά τα τοπόσημα και τα ιδιαίτερα κτίσματα του πολεοδομικού ιστού, αυτά είναι επιγραμματικά: η εκκλησία, το νηπιαγωγείο, ο σύλλογος γυναικών που στεγάζεται στο παλιό σχολείο, το γήπεδο και μερικά καταστήματα, όπως οι ταβέρνες και τα καφενεία. Τα προηγούμενα κτίρια αποτελούν και σημεία αναφοράς για τον οικισμό, αφού δημιουργούν διαφορές στην πολεοδομική ομοιομορφία του ιστού, αλλά και τα ίδια παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν από τις κατοικίες τριγύρω τους. 

 

Αναλυτικά, η εκκλησία καταλαμβάνει σίγουρα μεγαλύτερη έκταση και παρουσιάζει διαφορετική κάτοψη από τις κατοικίες. Ο συμβολικός της ρόλος χρήζει, επίσης, την δημιουργία ενός πλατώματος στον δημόσιο χώρο, για συγκέντρωση των κατοίκων, που έρχεται σε αντίθεση με τα στενά και δαιδαλώδη δρομάκια του υπόλοιπου οικισμού. Την ίδια διαφοροποίηση παρουσιάζει η πλατεία του χωριού και τα καταστήματα, εξυπηρετώντας τις ανάγκες κοινωνικοποίησης των κατοίκων και προσφέροντας κάποιες τουριστικές υποδομές (π.χ. ταβέρνα Άθας). Τα δύο σχολεία αποτελούν (νηπιαγωγείο και πλέον σύλλογος γυναικών), επίσης, νησίδες στον υπόλοιπο ιστό και είναι μεγαλύτερα από τα τυπικά κτίσματα, για τις ανάγκες στέγασης περισσότερων ατόμων. 

 

Στην περιπλάνηση μας στον οικισμό τα παραπάνω κτίσματα γίνονταν ιδιαίτερα αισθητά, λόγω των πλατωμάτων τους αλλά και της συγκέντρωσης των κατοίκων σε αυτά, προσφέροντας διαφορετικά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα από την ηρεμία που επικρατούσε στον υπόλοιπο οικισμό.