Αγιος Ιωάννης

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι - Αυλές

Χάρτης απεικόνισης Κατοικιών με ΑυλήΌψη σπιτιού με μικρή αυλήΑυλή- Γκαράζ σπιτιούΑυλή με πέργκολα και φυτάΞερολιθιέςΙδιωτική Αυλή για την επίλυση της εισόδου στον όροφοΑυλή με ξερόχορταΠερίφραξη αυλής με ξερολιθιές

ΑΥΛΕΣ

Αυλές εντοπίστηκαν ελάχιστες στον παλιό ιστό και κυρίως για να επιλύσουν προβλήματα εισόδου στις κατοικίες, αφού η έννοια της αυλής που μετεωρίζεται ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο είναι σπάνιο σε σφιχτούς, σχεδόν μεσαιωνικούς, ιστούς χωριών που έχουν ως κύρια μέριμνα της προστασία της ιδιωτικότητας των κατοίκων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους σε στέγαση με τα περιορισμένα μέσα που υπήρχαν. Πάντως, ακόμα και μερικές αυλές που υπήρχαν σύμφωνα με μαρτυρίες, ασφαλτοστρώθηκαν για την διάνοιξη δρόμων ικανών για την κυκλοφορία αυτοκινήτου.

 

Η εικόνα αυτή αλλάζει στα νεότερα κτίρια, που σχεδόν όλα έχουν σχετικά μεγάλες αυλές ή πυλωτή,  και μάλιστα σε πρόσωπο με τον δημόσιο κεντρικό δρόμο.

 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι εμφανές ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, αφού περιφράσσεται είτε με μάντρες είτε με κάγκελα ή συρματοπλέγματα. 

 

Σε μερικές αυλές εντοπίστηκαν πηγάδια, που εξυπηρετούσαν περισσότερες από μία κατοικίες, αλλά πλέον δεν λειτουργούν και έχουν μπαζωθεί.