Μέλανα

Ανοίγματα-Κουφώματα

Σκίτσα θυρώνΣκίτσο ξύλινου δίφυλλου κουφώματοςΚάσα ανοίγματος Αριστερά-Μονόφυλλο παντζούρι σε άνοιγμα με ανακουφιστικό τόξο, Δεξιά-δίφυλλος ξύλινος φεγγίτηςΤύποι ανοιγμάτωνΤοξωτό ξύλινο κούφωμαΧρωματιστό κούφωμαΛεπτομέρεια άρθρωσης ξύλινου κουφώματοςΞύλινη εξώθυραΔίφυλλη ξύλινη εξώθυρα με φεγγίτηΠοδιά παραθύρουΆνοιγμα με ξύλινο πρέκι

Ανοίγματα

Κατά την κατασκευή των ανοιγμάτων παρατηρούμε ξύλινα ή λίθινα, μονολιθικά ή και με παραπάνω λίθους, πρέκια και ποδιές καθώς και παραστάδες που αποτελούνται είτε από ισχυρότερους λίθους είτε από ισχυρές ξύλινες διατομές. Η επίλυση του ανοίγματος είναι δυνατόν να πραγματωθεί και με ανακουφιστικό τόξο αντί του ξύλινου υπέρθυρο που παραλαμβάνει τα φορτία της υπερκείμενης τοιχοποιίας και τα κατανέμει στις πλευρές του ανοίγματος.
Χαρακτηριστικό δείγμα ανοίγματος αποτελούν τα παράθυρα με μειώμενο άνοιγμα. Συγκεκριμένα,  η εσωτερική διάσταση του ανοίγματος είναι αισθητά μεγαλύτερη από την εξωτερική γεγονός που συμβάλει στην μέγιστη εκμετάλλευση του ηλιασμού.Τέτοιου είδους τοξωτά ανοίγματα παρατηρούμε κυρίως σε εξωτερικές εισόδους των αυλών και μερικές φορές στις εξωτερικές πόρτες των κατοικιών. Με την κατασκευή αυτή, το ξύλινο μέρος του κουφώματος προστατεύεται από τη βροχή και δεν επέρχεται γρήγορη φθορά. Επίσης συναντώνται ξύλινα καρφωτά κουφώματα με φεγγίτη.

Κουφώματα

Στον οικισμό εντοπίζονται ξύλινα ορθογώνια κυρίως κουφώματα. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιπτώσεις ξύλινων θυρών με τοξωτό σχήμα. Στα μικρά παραθυράκια στα κατώγια των κατοικιών υπήρχε αρχικά απλώς το άνοιγμα χωρίς τζαμιλίκια ή παντζούρια καθώς ο χώρος προοριζόταν για τα ζώα. Έπειτα, στην κατασκευή συμπεριλήφθηκε και το τζαμιλίκι, ακόμα και το παντζούρι. Δίφυλλα ξύλινα κουφώματα εντοπίζονται κυρίως σε μεγάλα παράθυρα των βασικών χώρων και μονόφυλλα σε δευτερεύοντες χώρους ή κατώτερους ορόφους. Κοινό χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι τα παντζούρια είθισται να τοποθετούνται εσωτερικά.