Μέλανα

Κτήριο Α35

Η κατοικία με αριθμό Α35 ανήκει στην "πέρα γειτονία". Είναι κατασκευασμένη περίπου το 1900 και  ανακατασκευάστηκε τo 1945, όπως είναι φανερό από τη χάραξη της ημερομηνίας που βρίσκεται στον εξώστη. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται κάποιες παρεμβάσεις, με διαφορετικά υλικά από αυτά της πρώτης φάσης κατασκευής του κτιρίου, για στατικούς λόγους.

Τα υλικά κατασκευής του κτιρίου είναι κατά κύριο λόγο η πέτρα και το ξύλο. Πλέον, με τις ανακαινίσεις παρατηρούμε έντονη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος, όπως η προσθήκη μπαλκονιού στη στενή όψη της κατοικίας και σε μερικά σημεία έχει τοποθετηθεί μέταλλο στη θέση του ξύλου για λόγους στήριξης.

Η κατοικία έχει 2 επίπεδα και κατατάσσετε στον τύπο της μακρόστενης ορθογωνικής κατοικίας με ξωστάγι στη μέση. Το κατώτερο επίπεδο έχει μεσοπάτωμα στο οποίο οδηγεί μία πέτρινη σκάλα. Όπως και στα περισσότερα σπίτια, το ισόγειο χρησιμοποιείτο ως στάβλος και η είσοδός σ’αυτόν τον όροφο γίνεται απο τη μπροστινή-στενή πλευρά του κτιρίου. Η είσοδος στο μεσοπάτωμα γίνεται, είτε μέσο του στάβλου την εσωτερική σκάλα, είτε μέσω της αυλής, κάτω από την καμάρα. Πάνω απ’ αυτή την καμάρα στηρίζεται το ξωστάγι μέσω του οποίου γίνεται η είσοδος στον δεύτερο όροφο. 

Η διαρρύθμιση του δεύτερου ορόφου περιλαμβάνει ένα κεντρικό προθάλαμο γύρω από τον οποίο διαρθρώνονται τα τρία δωμάτια του σπιτιού περιμετρικά. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι και στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο υπάρχουν τζάκια.