Μέλανα

Τοπόσημα

Η εκκλησία Η πηγήΤο σημείο που βρίσκεται η σημαίαΤο καφενείο Το λαογραφικό μουσείοΗ παιδική χαράΤο σχολείο

Τοπόσημα:

1.) Εκκλησία: Η εκκλησία του χωριού χτίστηκε την δεκαετία του 60’ και είναι η μοναδική του χωριού (ο προφήτης Ηλίας βρίσκεται μακριά από τον οικισμό). Πριν την ανέγερσή του, οι κάτοικοι επισκέπτονταν το εκκλησάκι του Αγ. Κοσμά, το οποίο μοιράζονταν με τους κατοίκους της Πραγματευτής. Στον προαύλιο χώρο της σημερινής εκκλησίας βρίσκεται και το νεκροταφείο.

2.) Πηγή: η πηγή του χωριού βρίσκεται στο γεφυράκι που διασχίζει το ποτάμι και ουσιαστικά είναι το ενδιάμεσο σημείο μεταξύ των δύο κύριων γειτονιών. Διαμορφώθηκε αρχικά το 1889, ενώ επεκτάθηκε μεταγενέστερα και απέκτησε την σημερινή της μορφή.

3.) Σχολείο: Το σχολείο χτίστηκε την περίοδο του μεσοπολέμου ωστόσο δεν λειτουργεί πια και χρησιμοποιείται μόνο σε ημέρες εκδηλώσεων.

4.) Λαογραφικό μουσείο: Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού στεγάζεται στο κτήριο που παλαιότερα στεγαζόταν το σχολείο. Σε αυτό, μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά τσακώνικα σκεύη, υφαντά, φορεσιές και το αρχείο του σχολείου. Επίσης υπάρχουν οι ταυτότητες παλιών κατοίκων του χωριού.

5.) Σημαία: Το σημείο που βρίσκεται η σημαία, είναι στην άκρη της "πέρα γειτονιάς" και έχει αμφιθεατρική θέα προς όλο το υπόλοιπο χωριό (την πάνω και κάτω γειτονιά). Στο σημείο αυτό, ανέβαινε ο χωροφύλακας για να κάνει ανακοινώσεις στο χωριό.

6.) Καφενείο: Το καφενείο είναι το μοναδικό στο χωριό και αποτελεί καθημερινό χώρο συνάντησης των ντόπιων. Μαζί με το καφενείο λειτουργεί και παντοπωλείο με τα απαραίτητα είδη.

7.) Παιδική χαρά: Η παιδική χαρά βρίσκεται απέναντι από το προαύλιο του σχολείου και είναι καινούρια κατασκευή.