Μέλανα

Χρώματα-Πετρώματα

Δείγματα παλιών στρώσεων χρωματιστής μπογιάς-Δείγματα πετρωμάτων περιοχήςΕσωτερικός χώρος με χρώμαΠαλιότερες στρώσεις χρωματιστής μπογιάςΞεφλουδισμένος τοίχος που φαίνονται οι παλιές στρώσειςΠαράδειγμα χρήσης πετρωμάτων για την στήριξη μαδεριού αποξήρανσης

Επιχρίσματα - Χρώματα

Έντονο χαρακτηριστικό των κτιρίων στα Πέρα Μέλανα είναι οι διάφοροι χρωματισμοί των τοίχων. Διακρίνουμε πως με το πέρασμα των χρόνων η προτίμηση των κατοίκων στα χρώματα άλλαζε διαρκώς και έτσι διαπιστώνουμε πως η αλλαγή των χρωμάτων έγινε με την εξής σειρά: κόκκινο, μπλε, πράσινο και τέλος λευκό όπως συναντάμε και τα περισσότερα βαμμένα κτίρια σήμερα. Πια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν σώζονται αυτά τα χρώματα, ωστόσο σε σημεία που είχε φύγει η πιο πρόσφατη μπογιά, μπορούσε κανείς να διακρίνει τις παλιές στρώσεις χρωμάτων.

Πετρώματα

Τοπική πέτρα είναι το γεράνι το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στον οικισμό κυρίως ως πρέκι ανοιγμάτων. Γεράνι είναι συνήθως οι πέτρες που προεξέχουν εκατέρωθεν κάποιων ανοιγμάτων. Σε αυτές τις πέτρες στερέωναν πάνω ένα μακρύ επίπεδο κομμάτι ξύλο προκειμένου να αποξηραίνουν καρπούς.