Μέλανα

Κτήριο Α39

Το συγκεκριμένο οίκημα βρίσκεται στην αρχή της  <<πέρα γειτονιάς>> του οικισμού και επικοινωνεί με τις άλλες δυο μέσω του κεντρικού δρόμου. 

Πρόκειται για ένα τριώροφο οίκημα σχήματος <<Γ>> και πρόσφατα ανακαινισμένο. Η πρόσβαση στο ισόγειο γίνεται μέσω σκάλας αφού βρίσκεται σε στάθμη 1,15μ. από το ύψος του δρόμου και παράλληλα σε αυτόν όπως και στις ισοϋψείς. Το κτήριο διαθέτει ελεύθερο ιδιωτικό χώρο ο οποίος ακολουθεί τις υψομετρικές καμπύλες.

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του κτίσματος είναι η πέτρα για τους τοίχους, το ξύλο για τα κουφώματα, τον σκελετό της σκεπής και για τα ενδιάμεσα πατώματα και βεβαίως το κεραμίδι για την κεραμοσκεπή.

Όπως προαναφέρθηκε έχουμε τρεις ορόφους με ξεχωριστή είσοδο ο καθένας ενώ οι δυο τελευταίοι επικοινωνούν με μια πέτρινη εσωτερική σκάλα. Το ισόγειο στεγάζεται με θολωτή κατασκευή που σχηματίζει σταυροθόλια πάνω από τα παράθυρα. Η είσοδος στον πρώτο όροφο γίνεται μέσω ημιυπαίθριου χώρου που σχηματίζει η εξωτερική καμάρα η οποία στηρίζει ουσιαστικά την προσθήκη του δεύτερου ορόφου. Η προσθήκη αυτή έγινε κατά την διάρκεια της ανακαίνισης. Ο τελευταίος όροφος διαθέτει βεράντα από την οποία έχει κανείς θέα όλο το χωριό αλλά και τους γειτονικούς οικισμούς "Λιβάδι" και "Πραγματευτής".