Μέλανα

Κτήριο Β64

 Η συγκεκριμένη κατοικία βρίσκεται στην κάτω γειτονιά πολύ κοντά στο καφενείο του χωριού.  Είναι μια κατοικία με αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Πέρα Μελάνων, όμως με πάρα πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις. Πρόκειται για κτίριο με μακρόστενο ορθογωνικό σχήμα, του οποίου η μικρή πλευρά είναι στην μεριά του δρόμου και τοποθετείται κάθετα στην κλίση του εδάφους.  Η είσοδος στο οικόπεδο γίνεται από τον δρόμο με κατηφορική κλίση, ενώ όλος ο υπόλοιπος χώρος είναι υποβαθμισμένος σε σχέση με το επίπεδο του δρόμου. Η κατοικία αποτελείται από το ισόγειο, το οποίο χρησιμοποιείται για τα ζώα, από τον όροφο, η οποία είναι η κύρια κατοικία και από την ανατολική αυλή. 

Στο ισόγειο εξωτερικά συναντάμε δύο καμάρες, πάνω στις οποίες στηρίζεται το ξωστάγι και μία εσωτερικά του χώρου.  Εσωτερικά η βορινή πλευρά που έχει και την καμάρα είναι τυφλή, διότι είναι θαμμένη στο έδαφος, ενώ στον χώρο υπάρχει μόνο ένα παράθυρο στην νότια πλευρά. Επιπλέον στο ισόγειο υπήρχε μεσοπάτωμα με ξύλινο πατάρι και η πρόσβαση είναι δυνατή μέσω ξύλινης σκάλας, που όμως πλέον έχει αρκετές φθορές και η πρόσβαση δεν είναι εύκολη.

Η σύνδεση των δύο ορόφων γίνεται μέσω κεκλιμένου εδάφους που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του κτηρίου. Η είσοδος στο σπίτι γίνεται από τον εξώστη και βρίσκεται στην μεγάλη πλευρά του κτηρίου. 

Η κύρια κατοικία αποτελείται από τρεις χώρους εκ των οποίων στον ένα , στην βορεινή πλευρά, βρίσκεται  το τζάκι του σπιτιού. Όλοι οι χώροι έχουν ανοίγματα με κλίση, δηλαδή η εσωτερική διάσταση του ανοίγματος είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική. Ο χώρος του μπάνιου, βρίσκεται εξωτερικά του κτηρίου πάνω στο εξώστη και αποτελεί μια από τις μεταγενέστερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρόν κτίριο. 

Η κατοικία στεγάζεται με σύγχρονη, ξύλινη, τρίριχτη στέγη χρησιμοποιώντας την τεχνική των  ζευκτών. Η στέγη έχει αντικατασταθεί πλήρως, όπως και τα κεραμίδια.