Μέλανα

Εξωτερικές Τοιχοποιίες

Σκίτσο λιθοδομώνΞερολιθιά από πλακόλιθους Ξερολιθιά από πλακόλιθους 2ΞερολιθιάΑκατέργαστη αργολιθοδομήΑκατέργαστη αργολιθοδομή 2Ακατέργαστη αργολιθοδομή 3Ημιλαξευτός αργόλιθοςΑκατέργαστος αργόλιθοςΗμιλαξευτή τοιχοποιίαΑκατέργαστος αργόλιθος

Οι ξερολιθιές του αγροτικού τοπίου έδωσαν τη δυνατότητα στον άνθρωπο της υπαίθρου να μετατρέψει τους άγριους, άγονους, άνυδρους και επικλινείς τόπους σε βαθμίδες (πεζούλες) και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, συγκρατώντας το νερό της βροχής, συσσωρεύοντας γη και αποτρέποντας το γόνιμο έδαφος να διαβρωθεί και να παρασυρθεί. Με ξερολιθιά δημιουργήθηκαν καλύβια, στάβλοι, αποθήκες αγροτικών προϊόντων και στάνες και έγιναν πιο σταθερά και ασφαλή τα άκρα των μονοπατιών. Στην τεχνική ξερολιθιάς η μία πέτρα "δένει" με την άλλη χωρίς συνδετικό κονίαμα, αλλά μόνο με σφήνες και ελάχιστη επεξεργασία. Ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους και εκμεταλλεύεται τις ιδιαιτερότητες του, συνδυάζοντας αρμονικά το φυσικό με το τεχνητό.

Αργολιθοδομές λέγονται οι τοιχοποιίες που γίνονται με αργούς λίθους (που έχουν υποστεί πολύ μικρή ή και καθόλου επεξεργασία) και κονίαμα. Το ελάχιστο πάχος μιας αργολιθοδομής είναι 45 έως 50 εκατ.

Ημιλαξευτές είναι οι λιθοδομές οι οποίες κατασκευάζονται με μισολαξευμένες πέτρες (έχουν υποστεί μεγαλύτερη επεξεργασία από αυτή των αργολιθοδομών) και κονίαμα. Η λιθοδομή κτίζεται από την μια και σπανιότερα από τις δύο πλευρές με μισολαξευμένες πέτρες, ενώ ο υπόλοιπος όγκος της οικοδομής κτίζεται με αργούς λίθους.

Η λαξευτή τοιχοποιία είναι ο αρχαιότερος τρόπος κατασκευής λιθοδομών, με τον οποίο έχουν κτισθεί πολύ σημαντικά μνημεία. Η κάθε πέτρα έχει υποστεί τέτοια επεξεργασία που έχει αποκτήσει πλήρως το σχήμα που χρειάζεται για την κατασκευή της λιθοδομής. Στην αρχαιότητα η δόμηση γινόταν χωρίς κονίαμα. Άλλωστε η αντοχή της τοιχοποιίας βασίζεται στην απόλυτη έδραση και στην εμπλοκή των λίθων. Για να ενισχυθεί όμως η κατασκευή χρησιμοποιούσαν μεταλλικούς συνδετήρες.
Συνήθως, στους προηγούμενους δύο τύπους λιθοδομών, οι λίθοι στις γωνίες - γωνιόλιθοι ή ακρογωνιαίοι λίθοι- είναι πάντα λαξευτοί για την καλύτερη στήριξη της κατασκευής.

Τρόπος ανέγερσης της τοιχοποιίας στον οικισμό

Η φέρουσα τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από λίθους. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι με την τεχνική της τρίστρωτης τοιχοποιίας κατα την οποία στρώνονται δύο σειρές λίθινων τοιχοποιιών από μεγάλους λίθους με διακριτό κενό ανάμεσά τους το οποίο γεμίζει με μικρότερες πέτρες χαλίκια λάσπη ακόμη και σπασμένα κεραμίδια.