Μέλανα

Κτήριο Β114

Το κτήριο Β114 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδοσιακής τσακώνικης αγροικίας. Βρίσκεται σε απομονωμένο κομμάτι του οικισμού, σε πλαγιά λόφου, στις παρυφές της κάτω γειτονιάς, με προσανατολισμό βορειοδυτικό προς το βουνό. Μαζί με τις δύο παρακείμενές του κατοικίες συγκροτεί ένα μικρό "προάστιο", η πρόσβαση στο οποίο γίνεται σήμερα αποκλειστικά μέσω στενού χωματόδρομου. Σύμφωνα με μαρτυρίες το κτίριο είναι από τα παλαιότερα του χωριού (φαίνεται να κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αι.) και πιθανότατα ανήκε σε ντόπιους αγρότες που χρειάζονταν εύκολη πρόσβαση στους ελαιώνες της κοιλάδας.

Πρόκειται για διώροφο οίκημα απλού ορθογωνικού σχήματος που είναι διαμορφωμένο σε δύο επίπεδα, κάθετα στις ισοΰψεις, με πατάρι και τρίριχτη κεραμοσκεπή. Η πρόσβαση στα δύο επίπεδα γίνεται με δύο εισόδους αντίστοιχα, στην νότια όψη, ενώ εσωτερικά επικοινωνούν με ξύλινη σκάλα.

Τα οικοδομικά υλικά είναι η πέτρα (τοιχοποιία), το ξύλο και τα καλάμια (στέγη, πάτωμα , ξυλοδεσιές, κουφώματα) και τα κεραμίδια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα πρέκια των παραθύρων είναι μεταγενέστερα και από μπετόν, ενώ τα πρέκια των εσοχών είναι ξύλινα.

Δεν υπάρχει σαφής, οριοθετημένος περιβάλλων χώρος μόνο ένα παλιό πηγάδι νοτιοδυτικά.

*Το σπίτι σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. Η στέγη έχει αποκατασταθεί αλλά το πάτωμα του ορόφου λείπει καθώς και τα κουφώματα.